Проектът SPARKS – иновации сред младежите

0

Европейският проект SPARKS беше включен в програмата на тазгодишния Софийски фестивал на науката. Представянето бе организирано в партньорство с Центъра за изследвания и анализи (CRA) и Институтът по молекулярна биология към БАН. Особен интерес сред посетителите на събитието предизвика презентацията на докторанта Радослав Александров на тема „Поправката на ДНК – нож с две остриета”.

Целта на проекта SPARKS е да представи по достъпен и интересен начин идеята за „Науката за и с обществото за социално отговорни научни изследвания и иновации”. В рамките на инициативата, учените демонстрират научни постижения на разбираем и достъпен за аудиторията език. Дискусиите се провеждат в неформална обстановка – отворени форуми, кафенета или оживени събития, каквото e Софийският фестивал на науката. Основната цел на програмата е да се предизвика траен интерес към науката у младите хора.

Проектът е финансиран от Европейската комисия, по програма Хоризонт 2020 (RRI). В него участват 28 страни-членки и Швейцария, 33 партньорски организации, водени от Science Museum London, както и локални участници в европейските мрежи ECSITE (The European network of science centres and museums) и ERRIN (European Regions Research and Innovation Network).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *