Microsoft и LinkedIn обявиха следващата стъпка в  програмата Skills for Jobs, предоставяйки безплатен достъп до 350 нови курса и шест нови  сертификата Career Essentials за шест от най-търсените работни места в дигиталната икономика.  Освен това, двете компании ще осигурят 50 000 стипендии за обучение в LinkedIn, за да помогнат  на хората да напреднат в развиването на своите умения. До 2025 г. Microsoft ще помогне за  обучението и сертифицирането на 10 милиона души с умения за някои от най-търсените работни  места. Това е следващата стъпка от Глобалната инициатива за умения, която помогна на 80  милиона търсещи работа по целия свят, да получат достъп до ресурси за развиване на  дигиталните умения. В България, в рамките на две години, откакто Microsoft стартира Global  Skilling Initiative, над 58 000 души се включиха в безплатно обучение.

Използвайки данни от LinkedIn и Burning Glass Institute, Microsoft анализира обявите за  работа, за да определи шест от най-търсените роли: Административен специалист, Мениджър  проекти, Бизнес анализатор, Системен администратор, Разработчик на софтуер и Анализатор на  данни. Новите курсове и сертификати ще се предлагат на осем езика – английски, френски,  немски, испански, португалски, опростен китайски, японски и арабски. Развиването на  програмата се основава на ангажимента на Microsoft за подкрепа на приобщаващи икономически  възможности, така че учащите по целия свят да имат равен достъп до уменията, технологиите и  възможностите, необходими за успех в дигитализиращата се икономика.

„Днес дигиталните умения са ключов фактор за конкурентоспособността на пазара на  труда. След придобиването на тези умения чрез Microsoft Learn и LinkedIn Learning, ние  допълнително подкрепяме хората да валидират знанията си с признати в индустрията  сертификати на Microsoft, които играят ключова роля в кариерното развитие“, коментира  Калин Димчев, изпълнителен директор на “Майкрософт България”.

Новите сертификати Career Essentials са създадени, за да помогнат на учащите да  преодолеят пропуските в знанията си от основата на дигитална грамотност до обучение по по напреднали технически умения и да получат признати в индустрията сертификати, които са  ценни за намирането на работа. След като обучението бъде завършено, обучаемите ще получат  значка в LinkedIn, с която да обозначат техния сертификат и да покажат на работодателите, че владеят набор от умения.

Всички курсове са достъпни в LinkedIn на адрес opportunity.linkedin.com. Освен това,  курсовете, разработени от Microsoft, ще са налични и в Microsoft Community Training (MCT) и  във формат за изтегляне за използване в други системи за управление на обучението (LMS) за  партньори с нестопанска цел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *