Програмата “Стипендианти на Амджен” отново е отворена за кандидатстване

0

Бъдещите специалисти по медицина, фармация и природни науки отново могат да кандидатстват по Програма “Стипендианти на Амджен“ (The Amgen Scholars Programme), като приемът на документи е отворен от 1 ноември 2017 г. Българските студенти имат възможност да участва в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии на Фондация „Амджен” за четвърта поредна година.

 

Програмата дава възможност на избрани студенти да получат стипендия и да придобият опит чрез практическа научноизследователска работа в някои от водещите образователни институции в Европа. Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария и Institut Pasteur, Франция.

 

От „Амджен“ подчертават, че всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, но приемът на документи стартира от 01.11.2017 г., като крайният срок за всички университети е 01.02.2018 г.

 

“Стремежът към познанието помага да израстваш, да приемаш нови предизвикателства и винаги да бъдеш на гребена на вълната. България е част от програмата „Стипендианти на Амджен“ вече три години, като за този период петима български студенти успяха да се преборят с кандидати от цял свят и получиха възможността да придобият ценен опит от световноизвестни учени и преподаватели в областта на биотехнологиите. Това означава, че младите хора у нас имат отлично академично представяне, но е и индикатор за сериозен интерес към науката сред младите, което много ни радва. Ние в “Амджен” не само вярваме, но и ежедневно доказваме, че чрез наука се творят чудеса, затова призовавам родните студенти да се възползват от възможностите, които програмата предоставя”, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Aмджен България.

 

Академични области за научни изследвания, в които избраните студенти от цял свят ще могат да придобият практически опит, са: Биохимия; Биоинженерство;  Биоинформатика; Биопсихология; Биотехнологии; Химическо и биомолекулярно инженерство; Химия; Имунология; Медицинска фармакология; Микробиология; Молекулярна, клетъчна и развойна биология; Молекулярна генетика; Молекулярна медицина; Молекулярна фармакология; Невробиология; Невронауки; Патология; Психология; Физиология; Статистика; Токсикология.

 

 

Като стипендианти на „Амджен“ студентите имат възможност:

 

  • Да участват във важни изследователски проекти, да придобият опит и практически знания чрез лабораторна дейност и да дадат своя принос за развитието на науката;
  • Да получават напътствия от университетски преподаватели, в това число някои от най-изтъкнатите учени в Европа;
  • Да участват в научни форуми, срещи и други събития.

 

Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното Кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на Амджен в Европа.

 

Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен (или нейния еквивалент) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен.

 

Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата – www.amgenscholars.eu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *