През новата учебна година ще се учи по старите учебници

Меглена_КуневаМинистерството на образованието и науката и Асоциацията на издателите подписаха споразумение, с което се решава проблематичната ситуация с учебниците за I и V клас. С подписите си издателите се ангажират да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд, както и да внесат проектите на учебници по „История и цивилизации“ за V клас до 9 юни 2016 г. От своя страна МОН се ангажира да оценява едновременно всички учебници по останалите предмети след 9 август 2016 г.

Това е записано в документа, който беше подписан пред медиите от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и директори на издателства.

Целта е по този начин учебникът по история за V клас, който единствен има напълно различно съдържание от досегашния, да бъде готов възможно най-близко до 15 септември. Директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевки коментира, че очаква децата да имат нов учебник най-късно до края на септември.

По останалите предмети за учебната 2016/2017 ще се учи по старите учебници. Всяко дете ще има на чина си буквар на 15 септември, категорична беше министър Кунева. Тя изрази увереност, че учителите ще се справят с новостите в математиката за първи клас, които представляват смятане по десетици, и за което не се изисква нов учебник.

“Родителите трябва да бъдат спокойни, че няма да допуснем хаос. За учителите са предвидени насоки, методически указания, както и обучения. МОН има график за обучения през цялото лято. В близките месеци ще проведа срещи с над 3000 учители. Изключително съм впечатлена от българските учители, те са изключително здрава и мотивирана част от българското общество и МОН твърдо стои зад тях”, категорична бе Кунева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *