Президентът Росен Плевнелиев връчи голямата награда на “Изгряващи звезди” 2016

0

На 3-ти Юни, под патроQJ1A3247 (1)нажа на президента Росен Плевнелиев се проведе най-големия младежки форум – „Изгряващи звезди”- организиран от JA Bulgaria. София тех парк събра близо 500 ученици и студенти от цяла България, които в продължение на два дни демонстрираха пред жури и на щанд своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. в рамките на програмите „Учебна компания“и „Стартъп“.

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на най-добрия студентски стартъп на JA Bulgaria за 2015/2016 г., „Центроида“ от Американския университет в Благоевград. Компанията е разработила междуплатформена система за управление на имоти и жилища, която вече се ползва от фирми в сектора на професионалните домоуправители, отговарящи за поддръжката на общите условия и части в жилищните сгради. Разработката на студентите се нарича “Central Property” и улеснява управителите на подобни фирми, като им предоставя възможност за по-ефикасно управление на паричните потоци, най-вече при събирането на таксите от страна на служебните касиери и предоставя отворен достъп за живущите, които могат да следят разходите си. Екипът „Центроида“ ще представи България на международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа, което ще се проведе след месец в Букурещ, Румъния.

Председателят на УС на JA Bulgaria, Бони Бонев, връчи наградата „Най-добра учебна компания“ на учебната компания „Леа“ от Пловдивската езикова гимназия. „Слагаш книгосвета върху страницата от книгата и така можеш да четеш на тъмно, като се осветяват достатъчно добре и двете страници. Това е един плексиглас, голям колкото страницата на книга, който отстрани има малка кутийка с две батерии. Осветлението е светодиодно и издържа 30 часа. За разработката на книгосвета използвахме елементарни закони от физиката, изучавани в 11 клас“, обясниха победителите. Учениците от „Леа“ ще представят страната ни на годишното състезание на учебните компании на JA Европа в края на юли в Люцерн, Швейцария. Компанията получи и специална награда от Nu Boyana Film Studio – промоционално видео на стойност 10 000 евро, с което ще могат да подсилят представянето си в Швейцария.

В рамките на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ тази година се проведе и дискусионен панел на тема „Европейски измерения на обучението по предприемачество“. Модератор на дискусията беше известният маркетинг специалист Мирослав Запорожанов, алумни на JA Bulgaria. Участие взеха Анна-Мари Виламовска от екипа на Президента, заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов, Малина Едрева от Столична община, посланикът на Кралство Дания у нас, Кристиан Кьонингсфелт, членове на УС на JA Bulgaria,  представители на българския бизнес, както и на датския бизнес в България. Своя опит сподели Кристиан Вантергаард, изпълнителен директор на водещата датска организация за предприемачествo Fonden for Entreprenørskab, част от мрежата на JA Europe. По време на панела участниците споделиха своите виждания и идеи за модела за успешно развитие на България и изграждането на култура, мислене и поведение за предприемачество, като основа на конкурентоспособността на страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *