Предприемачи от Силициевата долина посетиха Софийския университет

0

3

Дискусия с участието на предприемачи от Силициевата долина и Tech Valley се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охрдиски“ миналата седмица с лекции за инвестициите, предприемачеството, стартиращите компании и образованието.

Заместник-ректорът проф. Николай Витанов приветства гостите и посочи успехите на учебното заведение в сферата на образованието и информационните технологии в България. По неговите думи университетът успешно популяризира своите научни открития и изгражда връзки с компании в сферата на информационните технологии, биологията, физиката, химията и други. Той изрази надеждата си присъстващите да научат рецептата за създаването на успешни стартъп компании в областта на компютърните технологии.

Лари Бийл, който е основател на фондация Inter Culture и работи в Силициевата долина още от самото ѝ създаване през 60-те години, сподели идеята си за създаването на мост между България и американския бизнес регион, като покани едни от най-успешните предприемачи от Сан Франциско в нашата столица. Той представи желанието си за създаване на офис на Силициевата долина в София, чиято цел ще бъде да установи партньорства с млади предприемачи и с институции като Софийския университет, за да се осъществи обмен на образование, менторство и финансиране.

2Според Лари Бийл предприемачеството е инвестиция в бъдещето, която създава нови работни места и печалба, и освен това се реинвестира – основа за развитие на устойчива икономика на страната. Бийл подчерта, че трябва да разглеждаме проблемите като възможности да мислим нестандартно.

Участието на Норман Винарски – водещо име в изкуствения интелект, се оказа истински фурор. Той е президент на SRI Ventures и автор на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г.

Сред другите ключови лектори бяха Майкъл Марвин, който е развил повече от 100 технологични компании, професионалният футболсит Джейми Уилямс, звезда на Super Bowl, Богомил Балански – един от най-успешните българи в Силицевата долина, Дафина Тончева, която в момента е партньор в инвестиционния фонд US Venture Partners, и Васил Терзиев – познато име в ИТ сектора и основател на Telerik.

Организатори на дискусията са екипите на Българския център по предприемачество и на Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *