Тази седмица студентският Клуб за по-добро общество към Американския университет в България съвместно със @Social Innovators Bulgaria организира второто издание на първото в България състезание за социално предприемачество „Станция иновация“. Уникалният за България проект се завръща на живо в кампуса на университета с мисията да свърже водещи неправителствени организации с поколението Z, които заедно да търсят работещи и приложими решения на важни социални проблеми.

Инициативата се провежда под формата на състезание между 12 отбора, съставени от ученици и студенти на възраст от 17 до 25 години. Всеки отбор ще бъде воден от един ментор от НПО/социален бизнес и един преподавател от Американския университет. В рамките на три дни всеки отбор ще бъде ангажиран със задачата да разработи креативно, устойчиво и приложимо решение на социален проблем, представен от НПО или социален бизнес. В края на състезанието отборите ще разполагат с 5-7 минути да представят идеите си пред жури, което ще избере трите най-добри отбора и решения в състезанието.

За да не остава всичко в полето на теорията и за да може най-добрата идея да бъде реализирана на практика, организаторите са предвидили и парична награда в размер на 6400 евро за отбора, заел първото място. По този начин младите хора ще получат реална възможност да допринесат към промяната в света и да повдигнат новия обществен разговор за важните неща в живота.

Освен проблемите, на които поколението Z ще търси решения по време на състезанието, младежите ще имат възможността да работят заедно с връстници, всеки от които ще участва със собствен набор от знания и способности, ще могат да черпят от опита и познанията на своите ментори, ще работят в международна среда и така ще упражняват и уменията си по английски език.

Състезанието ще бъде излъчвано на живо в социалните канали на клуба. Всички желаещи да станат част от инициативата и да съпреживеят емоцията заедно с участниците могат да последват събитието тук или страницата на клуба тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *