Правителството предлага въвеждането на безплатно висше образование у нас

0

През втория семестър на текущата академична година правителството ще освободи студентите по държавна поръчка – бакалаври и магистри, както и докторантите от семестриални такси. Това беше обявено от премиера Николай Денков на брифинг в Министерски съвет (МС).

“Нашата цел е да гарантираме, че няма умно дете или младеж, който иска да учи в университет, но не може заради таксите” – посочва министър-председателят, който уточнява, че в момента студентите по държавна поръчка са 188 194, а докторантите са 6259.

Промените ще влязат в сила от втория семестър на настоящата академична година. За да компенсират намалените приходи от такси, МС ще отпусне допълнителни средства по бюджетите на държавните висши училища и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор“.

Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, като на годишна база сумата е около 120-150 млн. лева. “Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година 2023/2024 година. Студентите няма да имат нужда да плащат такса за втория семестър, ако са по държавна поръчка” – разясни Денков.

Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават. По-рано днес от правителствената пресслужба обявиха, че мярката подпомага и борбата на правителството с демографската криза, както и че с отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера. Редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *