По-добър начин за обзавеждане на дневна

Дневната е тази част от дома, в която много хора обичат да прекарват свободното си време, било то в гледане на телевизия, четене на книга или просто в разговори с най-близките приятели и семейство. Обзавеждането на помещението зависи единствено от вашите предпочитания, нужди и навици. Затова преди да пристъпим към обзавеждане на дневна е желателно да имаме някои правила и тънкости предвид.

Как удачно да разпределим зоните в дневната

Дневната може да бъде разделена на няколко зони – местенце за отдих с диван или кресло, зона около телевизора, кътче до камината, ако има такава. Меката мебел може да се разположи пред телевизора, а за максимално удобство да се добави и масичка за кафе. Ако пък разполагате с достатъчно пространство, защо да не поставите и още една масичка, на която да държите няколко книги, нощна лампа или пък ваза? Килим или чердже ще внесе усещане за уют и топлина, но също така и ще създаде илюзия за отделяне на пространството.

Как да обособим зоните

За да избегнем чувството за хаос и безредие в дневната, необходимо е да се подчертае функцията на всяка една зона. За целта не е нужно да има стени, тъй като същият ефект може да се постигне, както с подови настилки или с мебели, така и с осветление или пък стени в различни цветове.

Експертите от МЕБИО съветват, преди да разположите мебелите в дневната, да се уверете, че има ясно обособени ходови линии, като тази между изхода и входа е ключова. В случай, че дневната ви разполага само с една стена без прозорци, то тогава трябва да се съобразите с нея при разполагане на зоните.

Огледалце, огледалце

Огледалата имат магически сили. Благодарение на тях ще можете успешно да създадете илюзията, че стаята ви е по-голяма или да направите така, че таванът да изглежда по-висок. За целта използвайте огледална стена срещу прозореца, например, или поставете огледала за стенните лампи. Друг плюс е, че по този начин стаята е двойно осветена. Ако сте фенове на изкуството и желаете да наредите картини по стените, имайте предвид, че така помещението ще изглежда по-ниско.

Магията на цветовете

С правилните цветове и стилове можете да постигнете всичко в дневната си. Ако сте използвали еднотипни тъкани, защо да не включите и някой акцентен детайл като по-ярък килим или стена, която да контрастира на останалите? Можете и да контрастирате при избор на цвят за мебелите – бяло канапе с черна маса.

Fiat Lux! Нека бъде светлина!

При планиране на осветлението е необходимо отново да се съобразите с различните функции на различните зони. Например, над трапезната маса голям полилей ще стои чудесно, а около зоната за отдих – лампион. Ако поставите осветление около огледалата или картините също ще е много ефектно.

Без съмнение дневната е една от любимите стаи в дома, именно заради това е от изключително значение да я обзаведем по начин, който ще ни осигури максимално удобство и спокойствие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *