„Поразените” на Теодора Димова с представяне на 18 септември в София

0

След премиерата по време на тазгодишното издание на Аполония, писателката Теодора Димова представя официално романа си „Поразените” (ИК „Сиела”) и в София! На 18 септември в 19:00 часа Димова ще посрещне своите (по)читатели в галерията на Художествената академия, където заедно с проф. д-р Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев ще разкажат повече за новата й книга.

В края на август видната българска писателка Теодора Димова представи току-що излезлия си роман „Поразените” пред гостите на 35-тото издание на празници на изкуствата „Аполония” в Созопол. Сега е време книгата да бъде представена и пред софийската публика, която очаква столичната й премиера от деня на нейното излизане.

Събитието ще се състои на 18 септември (сряда) от 19:00 часа в галерия Академия – НХА (ул. „Шипка” 1), а книгата ще представят проф. д-р Веселин Методиев, проф. Михаил Неделчев и самата Теодора Димова.

Поразените” ни препраща към мракобесния период в българската история непосредствено след 9.IX.1944 г., когато след легендарния преврат тоталитарният режим се установява в България. Романът проследява историите на трима убити от новата власт мъже – писател, свещеник и предприемач – и техните жени и деца, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, които са принудени да вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството на своите съпрузи, докато снегът се сипе тихо над главите им. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *