Помогнeте на КОСМОС БГ!

РЕДАКЦИЯ в 19:27 ч. Измина едва час и половина, откакто публикувах тази молба за помощ във връзка с покриването на “насъщните” нужди на сайта – т.е. домейни и хостинг. В рамките само на това време бяха събрани всички необходими средства, за да могат основните домейни да бъдат удължени до началото на 2020 година, а хостинг услугата – до края на пролетта на 2020 година.

Отново благодаря за бързата реакция! КОСМОС БГ ще го има и през цялата 2019-та година благодарение на чудесните си читатели!

Разбира се, всеки е добре дошъл да продължи да помага на сайта финансово. Средствата оттук насетне ще са необходими най-вече, за да мога да имам достъп до най-добрите книги и електронни ресурси в областта на космонавтиката. 

 

6 юни 2018 г. 16:51 ч. През юни 2016 г. на същата тази страница на КОСМОС БГ открих първата дарителска кампания за уебсайта. Кампанията бе повече от успешна – в рамките едва на броени часове се събраха нужните средства, за да могат хостингът и домейните на сайта да бъдат предплатени за две години напред. Така, благодарение на Вас, КОСМОС БГ продължава да съществува. Без подкрепата на официален спонсор. Без фондация. Без НПО. Има някои партньорства, но те са само за обмен на информация и статии. Благодарение на даренията от Ваша страна, КОСМОС БГ все още го има без да се намира под шапката на нито една външна фирма или организация. Това ми дава възможност да се чувствам много по-свободен в изказа и в критиката, и (силно се надявам!) да съм обективен.

Какво е положението към средата на 2018 година? Отчасти – същото, каквото бе през средата на 2016-та. Домейните изтичат в началото на 2019-та (януари-февруари), а хостингът ще бъде прекратен до края на пролетта същата година. Съответно сега започва набирането на средства, които трябва да осигурят функционирането на сайта през цялата 2019-та, до януари 2020 година (ако не и по-нататък). С Ваша помощ вярвам, че ще успея и този път.

Има обаче и някои разлики, които ще трябва да отчета пред вас. За изминалите две години посещаемостта на сайта силно нарасна. От една страна това е чудесно – значи успявам да достигна все повече и повече хора. Ако преди две години статиите имаха средно по 300-500 прочита на 5 дни, напоследък не минава и седмица, без да се появи някоя публикация с по над 1000-1500 прочита в рамките на 5 дни. Това съответно води до увеличаване на натоварването на сайта. До този момент използвах сравнително икономичен хостинг с такса около 130 лева годишно (без трите домейна). Днес натовареността е такава, че наближавам заложените в плана граници. Все още не съм ги прехвърлил, но ако растежът на сайта продължи, гарантирам ви, че до края на 2018-та ще стане. Съответно това наложи да сменя плана, както и да направя някои оптимизации на самия софтуер. Радвам се, че от Рождество Христово до сега получих няколко малки дарения, които стигнаха да направя плановия ъпгрейд. Сега ще се наложи да давам минимум 200 лева на година (без домейните), и то само ако въпреки растежа, продължавам да се вписвам и в новия план.

Другите промени, за които се надявам да покрия част от разходите, въобще не касаят хостинга. За да мога да бъда най-добър популяризатор на космонавтика в България, имам нужда да разполагам с пълноценен достъп до електронни ресурси. Има много англоезични сайтове, които ме вдъхновяват. Но през последната една-две години част от тези сайтове (които до този момент бяха безплатни), започнаха да преминават към формат, в който най-интригуващата информация е платена. Това е съвсем в реда на нещата, те също се издържат от доброволци. Един от тях ми поиска $50 долара на година. В САЩ това е нищо – това са четири долара на месец. Трудността е да бъдат дадени наведнъж. Съответно може да си представите, че ако аз бях на мястото на собственика на този сайт и имах три-четири подобни абонамента, щях да си покрия разходите по хостинга 🙂

Какъв е пътят напред за КОСМОС БГ? Ясно е, че има нужда от Вашите дарения, за да може сайтът да съществува. От друга страна е време да предложа нещо вълнуващо за дарителите, благодарение на които все още има популяризация на космонавтиката. И тук идва моментът за специалната възможност, която предлагам на всеки, който дари поне 5 евро (или 10 лева)!

Ще дам възможност за изключителен достъп до най-последната информация от най-важните космически събития – част от която никога не стига до страниците на КОСМОС БГ. Тъй като засега КОСМОС БГ не предлага възможности за регистрация на потребители, информацията на този етап ще бъде качвана в социалните мрежи – в тайна група. Ако желаете да се възползвате от тази възможност, нека всеки, който (считано от 6-ти юни 2018 г.) дари поне 5 eвро за сайта, да изпрати e-mail към svetlio (at) space-bg.org (заменете (at) с кльомба), на който да изпрати своя e-mail, който използва в социалните мрежи, както и информация за деня и часа, в който е направил дарението. Съответно аз ще го добавя към тайна група за споделяне на информация. Участието в групата е привилегия, а не право. Вашият e-mail ще се използва само за целта да бъдете добавен в групата и няма да бъде показван пред трети лица. В групата няма да споделям информация, която е конфиденциална или нарушаваща правата на трети лица, но ще бъде актуална, последна и (често пъти) трудно намираща се.

Подкрепете уебсайта, за да може да продължи да съществува!

Ето какви са възможностите за дарения на този етап:

С ePay.bg:

Дарете с ePay.Bg

Описание Сума
Дарете сума за КОСМОС БГ! BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

с PayPal:

Дарете с PayPal

 

Засега уебсайтът не предлага възможност за дарения чрез Patreon или друга подобна платформа, но желаещите да даряват месечно определена сума могат да се възползват от услугата, предложена от PayPal.

 

За допълнителни въпроси се свържете със Светослав Александров на адрес: svetlyo (at) space-bg.org. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *