Поглед към образователния подход във футболната академия на Манчестър Сити

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Manchester City (@mancity)


През последните няколко години отбора на Манчестър Сити показва страхотен футбол и отлични резултати, които помогнаха на тима значително да увеличи броя трофеи в своята колекция. Въпреки, че до скоро сините бяха в сянката на своите именити градски съперници от Юнайтед, от както Сити се сдобиха с нови собственици те се превърнаха в една от водещите сили в анлгийския футбол.

 

В последно време отбора на гражданите успя да се възползва от някои колебливи изяви от страна на големите грандове на острова, като Арсенал, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси, което помогна на тима от севера да се поздрави с пореден успех в първенството. Така през сезон 2020/2021 отбора на Манчестър Сити спечели шампионската титла във Висшата Лига, като това бе пета титла за клуба през последните десет години и общо седма в тяхната история. Макар и тези успехи на тима да се дължат основно на множеството чуждестранни футболисти в отбора, сините от Манчестър все пак инвестират и в своята собствена академия.

Всъщност, образователната академия на Манчестър Сити е насочена към развитието на млади таланти в рамките на клуба, които в последствие да пробият в първия състав и да помогнат за бъдещите успехи на отбора. Интересно е да се отбележи, че академията на гражданите съществува от дълго време, като първата младежка формация на тима е формирана през 20-те години на 19-ти верк. Още по-интересно, е че от нейното реновиране през 1998-ма година от нея са произлезли най-много професионални футболисти от всички други академии на острова.

Едни от по-известните футболисти, които са започнали своя път към големия футбол именно от школата на Сити са Фил Фодън, Даниел Стъридж, Джоуи Бартън, Мика Ричардс и Шон Райт-Филипс. И все пак, основните звезди на Манчестър Сити не са продукт на тяхната школа, като играчи от ранга на Кевин де Бройн и Бернардо Силва бяха в основата на успеха за гражданите през последния сезон, като те бяха и една от причините отбора да бъде лидер в конкретните коефициенти за залагане за шампион на Висшата Лига през по-голямата част от сезона.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Manchester City (@mancity)


В днешни дни образователния аспект в клуба включва конкретни програми в партньорство с 4 колежа, които са в допълнение с трето ниво удължена спортна диплома. Идеята е учениците да приключат успешно конкретната програма, която включва определена степен на образование и ежедневни футболни занимания. Като цяло, образователнате програма касаеща възпитаниците на школата на Манчестър Сити е свързана най-вече с подобряване на увереността и комуникационните умения на учениците, както и насока относно бъдещото им професионално развитие.

 

Самия прогрес в предлаганото от академията на гражданите обучение пък е плод на допълнителните средства, които отбора влага в развитието и обучението на своите млади таланти. Всъщност, наливането на огромни средства в клуба от неговите настоящи собственици не е нищо ново, като ръководството на Сити е готово да продължи да инвестира големи суми в отбора в търсене на голямата цел, а именно спечелването на Шампионска Лига, което така и обягва на синята част от Манчестър.

Като цяло, образователните програми свързани с академията на Манчестър Сити предоставят нужното обучение и ценз за всички ученици, които имат амбициите да пробият в големия футбол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *