Повече деца ще бъдат приемани в яслените групи в София

0

Столичният общински съвет (СОС) гласува с три деца повече да бъдат приемани в яслените групи в София. Мярката обаче ще увеличи приема с едва 700 места за следващата учебна година, а недостигът е от цели 5000.

След гласуването на СОС в яслените групи ще могат да се приемат 23, вместо досегашните 20. Припомняме, че само преди няколко месеца с решение на образователното министерство местата в яслите бяха намалени от 25 на 20, което остави извън групите 2000 деца.

В началото на 2018 г. имаше много съществена редукция с 20% на размера на групите, т.е. реално ние извадихме през 2018 година около 2000 деца от системата на яслите. Още тогава и ние, и други възразиха, защото смятаме, че при условие, че нормативите за РЗП и персонал са направени за много по-големи групи, няма как просто ей така да извадим хиляди деца от системата. И се радваме, че в резултат на хиляди писма на родители, имаше и в някои градове подписки, най-накрая се направи връщане към един по-различен размер на групите, но под условие, а именно, ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до 3 деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети” – коментира Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, чието е и предложението за увеличаване на броя на децата в яслените групи на детските градини.

Общината планира да промени и правилата за прием в детските градини като въведе уседналост както при прием в първи клас. Има предложения от родителите да се дават повече точки за постоянен или настоящ адрес в района на градината от поне 2 години.

Предстои да се реши и въпросът за това дали децата с брат или сестра в същата градина да се приемат като част от социалната квота във всяка група, или като част от общото класиране. Към момента 40% от местата за прием са заделени за деца, отговарящи на социални критерии. В тях сега влизат наличието на брат или сестра в същата градина, близнаците и децата с малка разлика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *