Учебната година навлезе в сериозната си фаза и темата за ефективното учене става все по-актуална. Как учениците и студентите да са добре подготвени за изпит и в същото време да имат достатъчно време за игри и забавления? Екипът на Uchi.bg подбра няколко полезни техники, които могат да направят ученето по-ефективно и в същото време лесно и приятно занимание. Те са насочени предимно към ученици и студенти, но също са подходящи и за възрастни хора, които в професията си трябва да учат динамично.

Мисловни карти

Ако искате да приложите работеща стратегия за запомняне, която дава добри резултати, започнете със съставянето на мисловна карта. Терминът идва от английски Mind Map и означава „интелектуална карта“ или „карта на знанието“. При тази техника информацията се представя визуално с помощта на схема, свързана чрез ключова дума или идея. В училище или университета методът може да се използва за систематизиране на голяма по обем информация, както и за достигане до конкретен извод или решение.

В центъра на мисловната карта се поставя една централна идея, от която се разклоняват асоциираните с нея други идеи. Всяка отделна идея се представя чрез ключова дума или изображение и се оцветява в различен цвят. По този начин, използвайки система от думи, изображения и цветове, повишаваме капацитета на мозъка и го стимулираме да организира и запаметява по-добре.

Добавяйки цветове и неподредени разклонения мисловните карти всъщност активират и двете полукълба – лявото, което е отговорно за логическото мислене и дясното, отговорно за креативността.

Дворец на спомените

Друга техника за ефективно учене, позната още от древността, е т.нар “дворец на спомените”. Тя прави по-лесно запаметяването на голям брой предмети, цифри или хора. Методът е много лесен за усвояване като е необходимо единствено да си създадем свой дворец на спомените и да го “обзаведем” с нещата, които искаме да запомним.

Дворецът всъщност може да бъде всяко едно място, което познаваме добре. Ученикът например може да си представи, че на бюрото в училище е оставил учебника по литература, в шкафчето – нотната тетрадка, а на стената е окачил географска карта. Така като се прибере вкъщи лесно ще си спомни предметите, по които има да се подготвя за следващия ден.

Защо тази мисловна техника е толкова ефективна? Защото човешкият мозък има способността да запомня много по-лесно определени места, отколкото цифри, имена или списъци с предмети. Ето защо обвързването на предметите с конкретно местоположение, ни помога да ги запомним без особени проблеми.

Скоростно четене

Друга техника за по-ефективна и бърза подготовка е скоростното четене. Доказано е, че стандартно хората четат със скорост 200-250 думи в минута. При използването на тази техника скоростта може да достигне до 3000-4000 думи на минута. Разбира се, тази скорост се достига след достатъчна практика с метода, който включва четене на няколко думи наведнъж, по диагонал, сканиране, бегъл прочит и др.

Самоизпитване

Повечето от учениците и студентите, когато учат, препрочитат записките и учебниците си отново и отново. Това обаче не е особено ефективен начин за учене. Много по-добре би било да си задаваме сами въпроси върху прочетеното, което не само тренира паметта, а и ни помага да вникнем в материала и да извлечем ново знание за себе си.

Асоциации

Свързването на новата информация със стара ни позволява да я запомним по-добре. Ето защо много добра идея е още докато четем, да се опитваме да свържем прочетеното с онова, което знаем добре. Ако например ни е трудно да запомним пин кода на телефона си, който е 1710, можем да го свържем с дума, съставена от първата буква на цифрите (есен) и така той ще се запечата в нашето съзнание.

И така, в ежедневието си можем да включим една или няколко от изброенети техники за ефективно учене, но за да е в добра кондиция паметта ни, е нужно и физически да бъдем в добра форма. Така че здравословното хранене, физическата активност и разнообразното ежедневие също имат своята важна роля, защото нашият мозък подобрява работата си, ако е активен и обработва по-разнообразна информация.

 

Автор: Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *