Софтуерното тестване привлича все повече млади професионалисти, както и специалисти от други сектори, които решават да се преквалифицират. Този процес обаче изисква доста усилия, упоритост и постоянство. И едва ли би бил възможен без много четене и курсове. В тази връзка, Наталия Киян, старши QA инженер в софтуерната компания DataArt, представя списък от пет книги, които е добре да прочете всеки, който е решил да се развива в сферата на Quality Assurance.

„The Inmates Are Running the Asylum: Why High Tech Products Drive Us Crazy and How to Restore the Sanity”

Автор: Алан Купър (Alan Cooper)

С тази книга ще се запознаете с основите на материята, но и авторът се е постарал да запази интереса на читателя с огромна доза чувство за хумор. Няма конкретни рецепти, но има разбиране и визия за това колко удобен трябва да бъде един софтуер. След като прочетете книгата, ще започвате да гледате по съвсем различен начин на всеки сайт или приложение, които използвате.

 

 „Exploratory Software Testing: Tips, Tricks, Tours, and Techniques to Guide Test Design 

Автор: Джеймс Уитакър (James Whittaker)

 

Друга страхотна книга на английски език. Тя би могла помогне на начинаещите QA специалисти да не търсят бъгове хаотично, а да прилагат специфичен, компетентен подход. Книгата е подходяща и за по-напреднали тестери. В нея известният експерт по тестване на софтуер Джеймс Уитакър разкрива истинските причини за най-сериозните и често – скрити софтуерни грешки в днешно време и въвежда полезни нови “проучвателни” техники за намирането и коригирането им.

 

„A Practitioner’s Guide to Software Test Design“

Автор: Лий Копланд (Lee Copeland)

Книгата за обучение е на английски език, но се чете много лесно. В края на всяка глава можете да намерите задачи за самооценка. „По мое мнение, това е най-добрият наръчник за софтуерно тестване. Освен това, в книгата ще намерите ясно описание на QA техниките, допълнени от прости и полезни примери“, смята Наталия Киян от DataArt.

 

Тестирование Дот Ком, или Пособие по жестокому обращению с багами в интернет-стартапах“

Автор: Роман Савин

С това четиво е добре да се запознае всеки, който иска да се занимава с ИТ. А за тези, които искат да се развиват като QA специалисти, тя е просто задължителна. Книгата е на руски и за съжаление – все още не е достъпна с английски превод. Но ако владеете руски, се чете на един дъх. А най-ценното е, че дава основна представа за изключително важни процеси и практики.

 

“Тестване на софтуер. Основен курс („Тестирование программного обеспечения. Базовый курс”)

Автор: Святослав Куликов

След Савин, тази книга, която също е на руски език, се вписва като перфектното допълнение. Тя изисква малко по-сериозни познания и е по-сложна, но ще допълни перфектно знанията, придобити до момента. В книгата има много голям обем от терминология, която трябва да бъде разбрана. Между другото, това ще ви е от огромна полза по време на интервю, ако кандидатствате за позицията като QA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *