Петокласник създаде онлайн учебно помагало в помощ на връстниците си

Krisy-212-годишният Кристиян Стефанов от София е създателят на сайта “Учебно Помагало – Помня Лесно”. За проекта си младият програмист разказва с ентусиазъм, че го прави, за да помогне на учениците да научат по-лесно уроците си.

Определя го като сайт за споделяне на знания, в който уроците са представени чрез мисловни карти. Кристиян работи по проекта всекидневно. Докато се подготвя за следващия ден в училище, той създава поредната мисловна карта, която споделя в сайта си. В центъра поставя темата на урока, от която се разклоняват основните изводи и тези. Убеден е, че едно прочитане на урока и неговия mind mapp е достатъчно, за да бъде материалът разбран и запомнен. Вярва, че сайтът му помага за по-бързото усвояване на учебния материал, защото когато ученикът бъде изпитан или трябва да се яви на контролно, класно или олимпиада, е необходимо само да си представи мисловната карта.

“Учебно Помагало – Помня Лесно” съдържа мисловни карти по предметите Човек и природа, Човек и общество, История и Цивилизация, География и Икономика, Български език и Математика за 4-ти и 5-ти клас. Авторът му планира в бъдеще да обхване учебния материал от 6-ти и 7-ми клас. За реализацията на сайта Кристиян изполва уменията си по HTML 5 и CSS, които придобива в Telerik Kids Academy.

Освен да поддържа сайта си, Кристиян обича да прави игри на C++ и Java Script, да спортува и да участва в състезания и олимпиади по история и математика. Любимият му предмет в училище “Българско школо” е английският език. Посещава школа по писане на уеб игри. Наскоро печели първа награда в училищно състезание по фотография. А най-новото му предизвикателство е кандидатстването за космическия лагер в Space Camp Turkеy 2014. Сайтът му “Учебно Помагало – Помня Лесно” е номиниран за участие в класацията “Новатори в образованието”.

 

Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *