Патрик Мелроуз идва в книжарниците на 7 декември

0

На 7 декември почитателите на Патрик Мелроуз и едноименния сериал с участието на Бенедикт Къмбърбач могат да си отдъхнат. Излиза „Чудо голямо”!

Едновременно епичен, интелектуално предизвикателен, затрогващо интимен и философски подплатен, романът  „Чудо голямо“ (превод: Надежда Розова, стр. 192, цена: 15 лв.) ужасява и забавлява в еднаква степен. В майчиното си имение в Южна Франция Патрик Мелроуз, чувствително и самотно петгодишно момче, храбро развихря въображението си в приказната градина край вилата, но лавира предпазливо в опасния и злостен свят на възрастните. Баща му Дейвид е безспорният деспот у дома и сред приятелите си, а майка му Елинор е безволева богата наследница, зависима от алкохола. Шокиращото събитие, което се случва през един красив летен ден, завинаги ще промени тялото и духа на Патрик. В тази история за съкрушението и възвисяването хапливият и разобличителен присмех откроява истина, която деликатната емоционалност и проницателният ум на автора могат да понесат единствено в контекста на литературното иносказание.

Спряган като най-блестящия романист на своето поколение, Едуард Сейнт Обин е английски писател и журналист, следвал в Уестминстър и в Оксфорд, автор на осем романа. Най-известна е автобиографичната му поредица от пет книги с главен герой Патрик Мелроуз, която рисува правдива картина на живота на упадъчната аристокрация, нерядко съпроводена с язвителен сарказъм към безплодното съществуване на прослойката безделници с унаследено богатство. През 2006 г. романът на Сейнт Обин „Майчино мляко“ е номиниран за наградата „Букър“, а през 2012 г. е филмиран. „Чудо голямо“, първият том от поредицата, получава наградата „Бети Тръск“ през 1992 година. Гледайте оригиналния сериал по HBO GO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *