Парапети за балкон

0

Най-известният балкон в историята на литературата, а и изобщо – в културата, се намира във Верона, Италия и принадлежи на Жулиета от рода Капулети. Именно от тази каменна балюстрада, обвита в бръшлян и цветя, Жулиета е зовяла своя любим Ромео. Ако и Вие искате да придадете романтична нотка на своя балкон, следващите редове са точно за Вас.

Балкон или тераса?

Няма точно определение, което да разделя балкона от терасата. И двете представляват архитектурни форми, които или са издадени навън и се поддържат от носеща конструкция, или са вътре в сградата и са оградени с парапети. И двете служат, за да увеличат площта на помещението и да създадат по-свободна атмосфера.

Парапети за тесен балкон

В старите европейски градове, особено в Италия и Испания, балконите са представлявали балюстрада, дялана от камък или дърво, която е поставена пред врата или прозорец. Прилича много на еркер. Това е било традиция в строителството тогава, тъй като къщите са били разположени твърде близо една до друга и улиците са били много тесни. Днес всеки по-голям прозорец може да бъде премодифициран в своеобразен балкон. Има няколко вида парапети:

алуминиеви парапети или от ковано желязо – най-изгодни са опростените алуминиеви парапети, защото са евтини, инсталират се лесно и издържат на всякакви условия. От друга страна,старинните парапети от ковано желязо са също дълготрайни, но много по-скъпи и красиви. Предлагат се в различни форми, предимно имитиращи пики, цветя, листа, увивни растения и подобни.

дървени или пластмасови парапети – и двата типа са най-подходящи за къщи, докато металните отиват повече на големи жилищни сгради и комплекси. Дървените парапети не са предпочитан избор за навън, освен ако не става дума за веранди. Пластмасовите парапети са създадени като алтернатива на алуминиевите и могат да имат сравнително дълъг живот, ако се поддържат правилно и се сложат на по-закрита тераса.

Парапет за стандартен балкон

каменни парапети – това е най-популярният вид балкон. Може да бъде от дялан камък, мрамор, но най-често се прави от тухли и бетон. Построяването на масивен балкон е нещо, което обикновено се залага още с планирането на дадена сграда и мъчно можете да направите такава коренна промяна в дома си. Каменните парапети днес се срещат предимно при старите сгради с балюстради – масивна ръкохватка, тумбести балюстри и широк цокъл – изглеждат ретро, но са вечни.

алуминиеви парапети със стъкло – повечето модерни сгради имат балкони с алуминиева ръкохватка и решетки, между които има крила от закалено стъкло. Отстрани не изглеждат особено безопасни, но са от голяма полза, ако искате повече светлина в дома си и държите на простотата и изяществото.

железни парапети – могат да бъдат изцяло от ковано желязо или чугун, или да са наполовина тухли и бетон, наполовина решетъчни, което е едновременно красиво и безопасно. Най-големият плюс на този вид балкони е възможността да ги украсите с вази и саксии.

Украса

Най-известната тераса с цветя и увивни растения е едно от седемте чудеса на света – висящите градини на Семирамида. Тайната на това чудо, а и на градинарството изобщо, е постоянният достъп до вода и светлина. Цветята, които можете да отглеждате на своя балкон, са бегония, петуния, лобелия, здравец, теменужка, хризантема, циния, фуксия и още много други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *