ОУ “Ран Босилек” стартира проект в Националния музей на образованието

0

Първият от петте класа на габровското ОУ “Ран Босилек”, които спечелиха проект по програмата на МОН “Осигуряване на съвременна образователна среда”, започна занимания в Националния музей на образованието.

Водени от класния ръководител Росица Димитрова и специалисти от музея, децата от III в клас замениха учебната стая с музейните зали за повече от два часа. Основната цел на занятието беше да се открият разликите между килийното обучение и светското образование чрез запознаване с възстановките в музея, с дейността на първите просветители и учители чрез докосване до съхранените в НМО движими културни ценности.

Първата група се запозна и с делото на Благодетеля Васил Априлов, разглеждайки новата музейна изложба “Ние живеем за нашите потомци”. На интерактивния дисплей – чрез пъзели и занимателни задачи, третокласниците провериха какво са запомнили от урока в музея и всички си тръгнаха с награди.

Училището е кандидатствало за финансиране по националната програма на Министерството на образованието и науката “Осигуряване на съвременна образователна среда” в модул “Музеите като образователна среда”. НМО е бенифициент по същия модул с проекта “Старото школо разказва”. Модулът дава възможност в музея да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети с деца до седми клас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *