Отпадат часовете по ръкописно писане във финландските училища

КомпютриОт 2016 г. учениците във Финландия ще изучават само печатното изписване на буквите и ще прекарват повече време в усвояване на „умения с клавиатурата”. Това съобщи Минна Харманен от финландския национален борд на образованието.

Решението е повлияно от промяната на буквите през 1986 г., след която някои от тях изглеждат много подобни една на друга, изписани в курсив. В същото време, изписани печатно, буквите са по-лесни за четене. Освен това образователните експерти в страната приемат клавиатурата като основно средство за комуникация, а писането на съобщения и туитването – като основен начин на общуване в съвременната епоха.

“Свикнали сме да използваме ръкописните букви, за да пишем по-бързо, но тези дни децата го изучават едва във втори клас (когато са на осем години) и имат само една година да ги усвоят, след което трябва да започнат да се концентрират върху какво точно пишат, а не как го пишат”, обяснява Мина Харманен. По думите й учениците нямат време да се научат как да пишат бързо ръкописно, така че това не е полезно за тях.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *