Открита бе първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас

0

С тържествена церемония Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в града (http://www.codingburgas.bg/).

На събитието присъстваха Бойко Борисов, Министър-председател на Република България, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката на Република България, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Димитрина Тодорова, директор на ПГКПИ, народни представители от Бургас, както и гости от всички бизнес и неправителствени организации, подкрепящи новото учебно заведение.

„Такова училище трудно се вижда и в западните страни. То разполага със своя фирма и училищно настоятелство, в което са поканени най-големите според класациите IT организации”, каза в речта си по време на церемонията министър-председателят Бойко Борисов.

„Благодаря за подкрепата на държавата и бързото придвижване на административните въпроси, защото точно преди 9 месеца бях при министър-председателя и му обясних каква е нашата концепция – да създадем едно ново училище на технологиите на бъдещето и вече сме тук, пред най-новия технологичен кампус в България. В него ще учат деца, не само от Бургас, но и от София, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната. Благодаря на всички IT компании, които са наши партньори. С тяхно съдействие тук ще се учат облачни технологии, роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии и киберсигурност“, сподели по време на официалното откриване министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Директорът на гимназията Димитрина Тодорова приветства гостите и разкри повече за оборудването и възможностите на гимназията. Тя поясни, че лабораторията на специализираното училище разполага с промишлени тренировъчни роботи и собствен хуманоиден робот /модел “Pepper”/. Във всяка класна стая ще се работи с екрани с тъч скрийн с две операционни среди – Android и Windows. Учениците ще се обучават с дигитални учебници и дигитална платформа, разработена от най-добрите технологични компании в света – Microsoft и Google, съчетана с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации е технологично ориентирано професионално училище, което ще обучава ИT кадри с висока добавена стойност. Училището ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ с интензивно изучаване на английски език, като срокът на обучение ще бъде 5 години с прием след завършен седми клас.

Учениците и от двете професионални направления ще изучават съвременните програмни езици C, C++, Java Script, C Sharp, .net. В учебните програми ще бъде заложено учениците да придобият специфични знания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, посредством допълнително заложени часове в учебния план.

Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по конкретни казуси в специално оборудвани зали. Училището ще работи в тясно сътрудничество с някои от водещите фирми в сферата на информационните технологии  и представители на академичната общност. Целта е учениците да разгърнат максимално потенциала си и да придобият реални практически умения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *