Онтотекст увеличава екипа си с 25 процента

0

Българската компания за семантични технологии Онтотекст, която е част от Сирма Груп Холдинг, обяви, че разкрива 15 нови работни места за ИТ специалисти. С това екипът на компанията ще достигне 70 души, работещи в нейните офиси в София, Варна и САЩ. Решението идва в момент, когато много технологични фирми у нас намаляват броя на служителите си или се стремят да запазят съществуващите работни места, и е показателно за добрите резултати на компанията. В момента Онтотекст е в процес на набиране на новите програмисти, от които се очаква да допринесат за развитието на нейните решения в областта на семантичните технологии: семантична база данни, семантични анотации и търсене, извличане на факти от текст, разработка на онтологии, извличане на знания от уеб сайтове. Повече информация е достъпна на адрес: http://www.ontotext.com/jobs.

През последните години, въпреки неблагоприятните икономически условия, Онтотекст успя да развие своите продукти и да привлече значими нови клиенти, сред които: Националният архив на Великобритания; Медийната група BBC (Типичен пример за ползата от семантичните технологии е, че в своята технологична архитектура BBC замени MySQL със семантичната база OWLIM Enterprise на Онтотекст. Тя се ползва за уебсайта, посветен на Световното първенство по футбол през 2010 и ще се ползва за Олимпийските игри в Лондон 2012); Глобалната фармацевтична компания AstraZeneca; както и Корейският телекомуникационен и медиен гигант KT и пр.

Българската фирма е сред водещите в света разработчици в иновативния сектор на семантичните технологии и отбелязва сериозни успехи:
– Привлечена инвестиция от фонда за рисково финансиране NEVEQ през 2008
– Най-успешен български участник в Рамковите програми за научни изследвания на ЕС (IST FP5, FP6, FP7), за което спечели наградата Питагор през 2010.
– Значими нови клиенти
– Установени партньорства с водещи университети и институции, сред които Международният институт за семантични технологии; Университета на Шефийлд, разработващ най-популярната платформа за обработка на естествен език GATE; и др

Развитието на Онтотекст е добър пример за възможностите на българския софтуерен бранш да заеме водещо място в изключително иновативни сфери на знанието, предлагайки решения с висока добавена стойност.

“Семантичните технологии имат потенциала да решат много от съществуващите днес проблеми за интеграция на данни (“силози от данни”) и да променят начина, по който търсим и използваме данните. Те са в основата на т.нар. Web 3.0, което е мрежа от глобално свързани и структурирани данни. Нашият дългогодишен опит и експертиза в този сектор ни позволява да се развиваме успешно и да наемаме нови специалисти във време, когато много други компании освобождават хора, както и да предложим на тези специалисти благоприятни условия за тяхното израстване в една много иновативна сфера. Освен интересна работа и стабилно възнаграждение, ние предлагаме и изключителни възможности за научна кариера съвместно с най-добрите европейски университети” – заяви Атанас Киряков, ръководител на Онтотекст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *