Онлайн обучение за ученици 8-12 клас със sCOOL Media

Асоциацията на европейските журналисти и комисия “Фулбрайт” организират петдневно онлайн предизвикателство за гимназисти, които се интересуват от журналистика. Събитието “Влез във виртуалната редакция“ ще се проведе между 1 и 5 юли и цели да подобри писмените и журналистическите умения на учениците. То е финансирано от Посолството на САЩ в България и Фондация „Америка за България“.

 

В рамките на пет дни – между 1 и 5 юли, 2020 г. – участниците ще имат възможност да работят в екипи заедно с други техни връстници и под ръководството на опитни журналисти и медийни експерти. Заедно със своите съотборници, те ще влязат в ролята на репортери, ще трябва да решават конкретно медийно предизвикателство и да произведат журналистически материали по дадена тема.

 

Всеки екип ще сформира своя собствена редакция, макар и виртуална. Учениците ще предлагат идеи за материали на редактора, ще обсъждат задачите и планират деня по време на сутрешна планьорка и, най-важното, като истински репортери – ще трябва да създадат собствени журналистически материали. Програмата включва и обучения и работилници за развиване на репортерските умения на участниците. В края на обучението всеки отбор ще представи своя материал пред жури от журналисти. Излишно е да споменаваме, че най-добрите проекти ще получат награди, а на всички участници обещаваме едно запомнящо се преживяване!

 

Ако искаш да станеш репортер в нашата виртуална редакция, следвай тези стъпки:

 

1. Изпрати журналистически материал на sCOOL Media на (на български или английски език до 22 юни)

Материалът може да е по обявените от редакцията теми на месеца за март и априлмай и юниили пък по нещо, което ти сам/а си избрал/а да отразиш. Журито от представители на sCOOL Media и Асоциацията на европейските журналисти ще класира най-добрите материали, чиито автори ще се борят за места в лятната програма.

 

Всички материали, изпратени от април насам, участват в предизвикателството.

 

2. Обърни внимание на следните критерии, за които журито на конкурса ще следи в материалите:

  • Релевантност към темата
  • Използване на журналистически стил
  • Добра структура на материала
  • Умело използване на цитати
  • Привличане на вниманието на публиката
  • Новинарска значимост
  • Добри техники на интервюиране
  • Креативност и оригиналност

 

 3. Попълни тази бланка за участие. 

Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на 26 юни 2020 г. и ще получат информация от организаторите за следващи стъпки.

 

Ако имаш въпроси, пиши на editor@scoolmedia.com.

Успех!

 

Критерии за участие:

 

Участникът трябва да бъде записан като ученик в гимназия в България преди 31 май 2019 г.

 

Крайният срок за участие е 22 юни 2020 г. Материалите, изпратени след тази дата, няма да участват в надпреварата за летния лагер, но могат да бъдат публикувани на сайта на sCOOL Media.

 

основно училище Младост

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *