Обучението и младежта са във фокуса на новата програма „ЕРАЗЪМ+“

ЕразъмНа 13 май 2014 г от 10.00 часа в зала „Средец” на хотел „Шератон – София Хотел Балкан” ще се проведе официалното откриване в България на новата Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+” (2014 – 2020).

Програма „Еразъм+” е най-новата интегрирана програма на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението и младежкия сектор. По време на седемгодишния период на програмата до 2020 се предвижда да бъдат финансирани за обучение, работа или доброволческа дейност повече от 4 милиона европейци, за което Европейският парламент гласува рекордния бюджет от 14.7 млрд. евро. За 2014г. бюджетът за България надхвърля 24 млн. евро.

Конференцията е под патронажа на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. В нея ще вземат участие заместник-министърът на образованието и науката г-н Иван Кръстев, изпълнителният директор на Център за развитие на човешките ресурси д-р Янко Христозов и представител на Генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия.

Основни теми на събитието ще бъдат: европейските стратегически цели в сферата на образованието, обучението и младежта; основните предпоставки за създаване на програма „Еразъм+“, националните приоритети в сферата на образованието, които ще бъдат подкрепени от програмата; подготвителните дейности за стартирането й в България, както и статистика за първите кандидатури, изпратени през 2014 г.

Национална агенция за управление на програмата в България е Центърът за развитие на човешките ресурси към МОН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *