Обсъждат увеличаване квотата на отличниците и задължителен приемен изпит за медицинските специалности в Германия

Най-късно до края на ноември 2019 г. ще бъдат финализирани промените в процедурите по кандидатстване за медицинските специалности в Германия. Те включват четири от най-желаните и перспективни направления: медицина, стоматология, ветеринарна медицина и фармация. Местата за прием и занапред ще се раздават в рамките на три отделни квоти, но условията, които кандидат студентите ще трябва да покрият за всяка една от тях, ще са различни от досегашните. На този етап промените са гласувани на федерално ниво.

Според обсъжданите до момента предложения,  за идния зимен семестър 2019/20 ще се запази квотата от 20% за завършилите с 6.0 (1.0 по немската скала на оценяване). Идеята е от летен семестър 2020 г. най-добрите да се борят за цели 30% от общата бройка  за прием, обявена от всеки ВУЗ. Логиката зад това предложение е, че крайният успех от дипломата  е доказателство за всички най-важни качества на кандидат-студентите.

За желаещите да учат медицински специалности, които обаче не са постигнали абсолютното отличие, новините са и добри, и не чак толкова. Местата в т.нар. масова квота остават непокътнати – 60% от общия брой за всяка специалност. Другата обсъждана промяна е да се полага приемен изпит, какъвто досега нямаше. Дали ще е ТМС, за който мнозина са чували, или друг подобен формат, това все още предстои да бъде решено от управата на всяка една от провинциите в Германия. Възможността да се положи изпит сама по себе си увеличава шансовете за прием, особено на кандидати с не толкова висок успех.

Тъй като крайният срок за кандидатстване за летен семестър 2020 г. е 15 януари, отделните провинции трябва да са готови с решенията си за новите регулации за прием около 1ви декември 2019 г. Българските кандидат-студенти и занапред ще се състезават за прием в германските университети наравно с други кандидати от страните-членки на Европейския съюз.

Източник: ЕДЛАНТА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *