Образователни събития от календара на европредседателството през април

На 19 и 20 април 2018 г. в София Тех Парк ще се проведе знаковата конференция в сектор образование на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на тема „Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели“.

Във форума ще участват над 350 души – представители на национални и европейски институции, политици, педагози, студенти, иноватори, представители на бизнеса и неправителствения сектор и изследователи.

Старт на събитието ще бъде даден от зам. министър-председателя на България Томислав Дончев, министъра на образованието и науката на България Красимир Вълчев, и еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наварачич. Европейският комисар за дигитална икономика и общество Мария Габриел, министърът на образованието на Полша Анна Залевска и председателят на комисията по образование на Европейския парламент Петра Камереверт ще открият втория ден от събитието.

Сесиите по време на конференцията ще бъдат ръководени от международни експерти в областта на образованието и лидери от света на политиката, бизнеса и научните изследвания.конференцията ще постави фокус върху спешната необходимост от повишаване на основните и дигиталните умения и върху необходимостта от качествено образование за всички по природни науки, технологии, инженерни науки, математика, предприемачество (STEM и STEAM).Дискусиите ще се съсредоточат върху подготовката на учителите, сътрудничеството с бизнеса и ролята на родителите и неформалното образование.

Сред темите на конференцията е и развитието на политиките на европейско равнище, включително прегледа на Рамката за ключовите компетентности от 2006 г., Европейския дигитален образователен план за действие и Пакета за модернизиране на образованието.

Конференцията, организирана от Министерството на образованието и науката и генерална дирекция “Образование” на Европейската комисия, ще бъде предшествана от еднодневна среща на работната група на Комисията по дигитални умения и компетентности на  19 април в НДК.

 

Повече информация и формуляр за регистрация можете да намерите на интернет адрес:www.educatetocreate2018.bg (регистрацията е отворена до 10 април включително).

 

На 19 април 2018 г. от 9  часа в Национален дворец на културата, София  в зала 2 – Азарян, ще се проведе конференция на тема „Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителни мащаби.”

Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е организирано от Министерството на образованието и науката в тясно сътрудничество с Европейската комисия.

Основните цели на форума са да се повиши осведомеността за ролята на високопроизводителните изчисления (High Performance Computing – HPC) за формирането на цифровото бъдеще на Европа и за осигуряване на решения на множество социални и икономически предизвикателства. Събитието ще фокусира вниманието на участниците върху въздействието на високопроизводителните изчисления за развитието на научните изследвания и иновациите, като се акцентира върху възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страните от Южна и Източна Европа, посредством високопроизводителните изчисления.

Конференцията представлява ключов момент в процеса на за трансформирането на дигиталното ни бъдеще като ще се представи и предложението на Европейската комисия за съвместното предприятие EuroHPC.

Събитието ще илюстрира ключовата роля на HPC за високопредизвикателните научни приложения, фокусирайки се върху човешкия мозък като една от най-сложните системи, но също така и върху персонализираното здравеопазване и медицина. Събитието е насочено към учени, иноватори и предприемачи, както и представители на публичния сектор от Европейския съюз и Балканския полуостров.

 

Повече информация и линк към регистрационната форма можете да намерите  на интернет страницата на събитието: https://eu2018bg.bg/bg/events/363. Регистрацията е отворена до 9 април.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *