Нургюл Салимова заминава за Европейското първенство по шах

0
Младата българска шахматна надежда Нургюл Салимова ще има възможност да представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия между 10-23 април 2019 г. Участието й бе финансирано от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, който осигури средства за пътуването, престоя и таксите за участие на талантливата българка.
Въпреки крехката си възраст Нургюл носи титлата „международен майстор” на спорта за жени, като по време на Европейския шампионат се очаква 15-годишната шах сензация да покрие норматива за гросмайстор, от който я делят по-малко от 100 точки, както и да се класира за Световното първенство.
„За мен е чест и удоволствие, че имам възможност да подкрепя такова даровито и амбициозно дете. Фондацията ни вече над 12 години поощрява развитието на младите български таланти, а целта ни е една – инвестирайки в тях, да ги мотивираме да развият и реализират потенциала си тук в България, защото това е тяхната родина и тя има нужда от своите талантливи млади хора. Искаме именно тези даровити младежи да са пример за своите връстници и за това че с много труд, постоянство, воля и любов към онова, което правиш, можеш да постигнеш невероятни успехи на национално и международно равнище”, заяви д-р Милен Врабевски.
Нургюл Салимова е уникално явление на шахматната сцена. През 2015 година става световен шампион сред момичета до 12 години, а през 2017 – шампион на България, като  поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. Спортната ни надежда държи и 1-вото място в световната ранглиста за девойки до 16 години.
Днес Нургюл Салимова заминава за Прага, където ще участва в открит турнир по шахмат като подготовка за предстоящия Европейски шампионат

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *