Нощ на прилепите ще се проведе на 26 август

На 26 август 2017 г. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) – БАН и фондация „Наука за природата“ ви канят на „НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ“. Събитието ще се проведе в две части – теоритична и практическа.

От 12:00 ч. в заседателната зала на ИБЕИ на ул. “Юрий Гагарин 2” в София докторант Хелиана Дундарова ще изнесе лекция „Филогения на мустакатите нощници (M. mystacinus morpho group) на Балканския полуостров“, в която са представени последните изследвания за произхода и еволюцията на тази група прилепи. Втората презентация ще е на Вяра Крушкова от фондация „Дивите животни“ на тема „Рехабилитация на прилепи и хора – истории от кухнята“ – за усилията и ентусиазма на група хора за спасяването на прилепите, живеещи около нас.

Практическата част от събитието ще се проведе извън София в пещера „Режишка“ (с. Лакатник), където Стоян Горанов и Димитър Рагьов ще проведат обучение на тема „Наблюдение и улов на прилепи в пещери за целите на тяхното изследване и опазване“. Обучението започва в 20:00 ч. и ще продължи до полунощ. След това се планира лагерен огън и спане на палатки с разговори за прилепни приключения.

Заповядайте да се запознаете с тайния живот на прилепите и работата по тяхното проучване и защита.

НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ е международна инициатива на „UNEP/EUROBATS – Съглашение за опазването на европейските популации на прилепи“ от 1997 г, която се провежда в повече от 30 страни. Тя цели информиране на широката общественост за начина на живот на прилепите и техните нужди.

Повече информация за събитието и организацията – на телефон 0877 764 110 и email: info@sciencefornature.org“> info@sciencefornature.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *