Нощ в “Музейко” с кукери и караконджули

На 25 януари “Музейко” очаква всички приключенци за една магична нощ – такава, каквато сме си я представяли само в приказките! В специалната януарска вечер всички малки посетители ще могат да пристигнат облечени като кукери или караконджули. А защо не да изработят своя маска на място?

В специално ателие в “Maker Space” музейковците ще покажат как да създадем кукерски маски, с които да прогоним страшните караконджули, и ще разкажат защо се преобразяваме и вдигаме толкова шум в началото на годината. В духа на традициите “Музейко” кани всички деца да донесат и представят своята любима носия, която съхранява българската история и характер.

В разгара на вечерта малки и големи могат да посетят специална прожекция на “Златната ябълка” – първият анимационен сериал, базиран на българските легенди и фолклор и създаден от студио “Змей”. Неговият пилотен епизод ще ви срещне със смелата синекоса Вихра, която е наполовина змей и наполовина човек, и с нейната най-добра приятелка – пъргавата самодива Тина-Пакостина. Ще се запознаете и с братята Бран и Влад, които мечтаят да станат могъщи кукери. Заедно с тях ще научите древни легенди, ще се сблъскате с лукави злодеи и ще разкриете пъклени планове, които ще променят съдбите на всичките ви герои. Филмът на Димитър Петров ще се излъчи с партньорството на Българската национална телевизия.

Един от задължителните елементи на всяка “Нощ в “Музейко” – турът с фенерчета – ще се отправи с деца и родители в търсене на караконджулски следи сред етажите на научния център.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *