Нов български университет с “Академичен оскар” 2021

Наградата беше връчена на ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов,д.н., на официална церемония в присъствието на министъра на образованието и науката, представители на бизнеса, ректори на отличените университети.

 

„Днес трябва да си говорим оптимистично и бих искал наистина да ви прозвучат оптимистично думите ми за това, че ние заедно с наградите трябва да поемем и едни други предизвикателства през идващата година и години. Защото не само пандемичната обстановка, но и драстичните нарушения на академичната етика ни предизвикват към това. Скритите мини на плагиатството, се опасявам, че тепърва има да гърмят в академичното поле. И всички ние трябва да имаме воля не да замитаме тези проблеми под килима, а да ги огласяваме и да се борим с тях. Защото няма наука без честност. “, обяви на церемонията ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н.

 

„Академичните оскари“ се връчват за шеста поредна година. Наградите се определят въз основа на рейтинговата система на висшите училища в България. Събитието се организира от „24 часа“.

 

Ръководителят на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система, Георги Стойчев сподели, че доверието към университетите у нас е по-високо от това към Европейския съюз. По-голямо е доверието само към църквата и армията.

 

„През последното десетилетие, година след година, ние отчитахме спад в броя на студентите в България. За 10 години те спаднаха от над 260 хиляди до под 200 хил. през миналата година. Спад от 60 хил. души е огромен спад за българското висше образование. Тази негативна тенденция беше пречупена през отминаващата 2021 година. За първи път от много години насам виждаме увеличаване на студентите с около 4 хиляди души. Но има всички основания да вярваме, че това е една позитивна тенденция, която ще продължи поне до 2028г.“

 

На церемонията присъства и Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който очерта три проблема, с чието решаване предстои да се заеме в най-близко бъдеще – повишаване на качеството и мотивацията на преподавателите, фрагментирането на висшите учебни заведения и развитие на научните изследвания и тяхното приложение при решаването на важни за обществото проблеми.

 

„Светът се развива доста бързо и това, че имаме напредък не трябва да ни успокоява. Ако искаме да бъдем конкурентноспособни не само в България, но и на европейската и световната сцена, трябва да ускорим всички тези процеси“, каза проф. Николай Денков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *