Ново приложение увеличава скоростта на четене

devicesПриложение на име „Spritz“ използва съвсем нова технология на четене и прави възможно прочитането на един том от поредицата „Хари Потър“ само за 77 минути. Заобикаляйки ограниченията зрителната система, приложението позволява на потребителите да четат със скорост от 600 или дори 1000 думи в минута, твърдят създателите му.

„При нормалното четене, структурата на нашите очи ни принуждава да сканираме страницата. Тези движения отнемат време и забавят темпото, с което можем да четем“, обяснява неврологът Станислас Деан. „Spritz“ обаче използва техника, при която погледът не се мести, а думите се сменят. При използване на приложението, думите се сменят една по една, като в тях винаги на едно и също място има една червена буква. Така вниманието на читателя се привлича и погледът му е „фокусиран“ в четенето.

Единственият проблем на „Spritz“ е, че не може да направи нищо по въпроса със способността на човека да разбере това, което чете. Когато четем много по-бързо, особено сложни материали, нашето разбиране на текста страда. За сега „Spritz“ не е пуснато в онлайн магазините за приложения, но създателите му са създали страница, на която може да се изпробва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *