Ново издание на „Танцувай, танцувай, танцувай” от Харуки Мураками

На 25 юни „Колибри“ предлага ново издание на още една блестящо написана книга от култовия японски писател Харуки Мураками!

Aко Кафка се озове в плен на роман, написан от Реймънд Чандлър, а след това придобие и чувство за хумор, в резултат може би ще заговори с гласа на неназования главен герой от този роман на най-големия съвременен японски автор.  Танцувай, танцувай, танцувай(превод: Емилия Л. Масларова, 404 стр., цена: 20 лв.) е разтърсващо продължение на „Преследване на дива овца“, в което Мураками развихря до крайност таланта си на брилянтен разказвач. Но свенливата сдържаност и лекомислието тук отстъпват място на жизнеутвърждаваща лиричност. Трийсет и четири годишният объркан писател на свободна практика все така търси и все така продължава да не намира щастието. Разведен, разочарован и зарязан от предишните си любовници, той се озовава в странен хотел, откъдето преди време внезапно е изчезнала една от жените, които е обичал. Сънищата, в които тя му се явява, го отвеждат до две загадки – едната метафизична (как да преживеем непреживяемото), а другата напълно реална (убийство на момиче). Ще се насладим отново на всички отлики на големия талант на Мураками: неспокойни и чувствителни образи, тревожна смяна на реалности, копринени изрази, впрегнати в шеметната инерция на влакче на ужасите.

От няколко десетилетия Харуки Мураками е съвършеният посланик на Япония – книгите му са литературни събития за Америка и Европа и се продават в милионни тиражи. Той е носител на няколко световни литературни награди, изтъкнат преводач и „маниак” на тема джаз. Последното навярно обяснява ониризма и полифоничната красота на произведенията му. „Гардиън“ определя автора на „Спутник, моя любов“, „Норвежка гора“ и „Кафка на плажа” като един от най-авторитетните представители на постмодернизма. Сборниците с разкази „Мъже без жени” и „Изчезването на слона” са свидетелство, че неговият талант вирее в различни жанрове. След мистериозното „Преследване на дива овца“ неотдавна „Колибри“ преиздаде и „На юг от границата, на запад от слънцето“ – затрогващ и честен размисъл  за природата на любовта, дестилиран в произведение с кристалната яснота на кратък разказ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *