Нова онлайн платформа развива уменията за четене с разбиране

0

Нова онлайн платформа, носеща името „Книговище“, цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца и младежи.

Изследванията показват притеснително високи нива на функционална неграмотност в България. Двама от петима български тийнейджъри не умеят да разбират текста, който четат, да анализират информация и да я приложат в друг контекст. Данните са изключително обезпокоителни, защото означават, че много деца не могат да използват наученото в училище в реални ситуации и трудно биха могли да се реализират успешно на пазара на труда след завършване.

Образователната интернет платформа „Книговище“ цели да затвърди способността на децата да осмислят прочетения текст. Тя се основава на игрови подходи, особено характерни за електронните игри, чрез които да се увеличи желанието за участие. След като прочете дадена книга, детето може да влезе през индивидуалния си профил и да отговаря на въпроси, с които да покаже доколко е разбрало съдържанието ѝ. Всеки верен отговор му носи точки – колкото по-трудни са книгите, толкова повече точки носи верният отговор.

В „Книговище“ децата се борят за награди чрез четене на книги. Те могат да се състезават с компютъра, с останалите в класа си, с други читатели на същата възраст. Те могат да се включват в различни предизвикателства и да качват нива. Могат да споделят мнения за прочетените книги и да пишат сами въпросници за любимите си текстове.

От септември 2019 година „Книговище“ ще може да се ползва както от цели класове и училища, така и индивидуално или семейно. Платформата е насочена към ученици от 1. до 10. клас, с приоритет 1. – 7. клас. Достъпът ще бъде с абонамент, за да се осигури устойчивост на проекта, като при абонамент за цяло училище за един ученик това ще бъде средно под 1 лев за година. В момента сайтът е в процес на разработване. Официалният старт ще бъде на 24 май 2019 година, но още на 21 януари се пуска безплатната демо-версия.

Проектът е финалист в конкурса “Промяната”. Който желае, може да гласува за него тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *