Немската гимназия е с най-висок бал в София

0

00191 Немска езикова гимназия, Софийска математическа гимназия и 73 СОУ (Втора немска) са с най-високи минимални балове при приема в гимназиите в София, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Най-желаната паралелка в София е в Испанската гимназия с испански и английски език. За нея са кандидатствали близо 2000 ученици. Висок е интересът и към паралелката във Втора английска гимназия с английски и немски език.

Най-предпочитаните професионални гимназии са Финансово-стопанската и Търговско-банковата. В тях най-желаните паралелки са съответно „Икономика и мениджмънт с английски език“ и „Банково дело и английски език“.

8949 седмокласници са издържали изпитите в София. Те са с пет повече от миналата година. По математика те са 8208 при 7999 миналата година. И двата изпита – по български език и математика – са издържали 8208 деца. Подалите документит за кандидатстване са 7452.

1145 от изкаралите и двата изпита не са подали заявление за класиране. Вероятно част от тях са били приети и са предпочели училища по изкуствата, училища към Министерство на културата (например Класическата гимназия), спортни училища, Американския колеж, обясни Кастрева.

Учениците се записват или потвърждават участието си във второто класиране до 1 юли включително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *