„Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“, или новата литературна звезда на Бразилия

На 14 декември излиза от печат бразилският бестселър „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао”, подписан от бляскавия талант на Марта Баталя!

„Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“ (превод: Снежина Томова; цена: 15 лв., стр. 192) пренася читателя в Рио де Жанейро в средата на миналия век – един непредвидим и екзотичен град, ухаещ на подправки, кокос и гуава. За съжаление обществото е патриархално, на почит са закостенели традиции, според които съдбата на жената е предначертана – да бъде добра домакиня, предана съпруга и майка. На фона на колоритно пано, изтъкано от различни социални прослойки, се откроява микрокосмосът на две сестри, дръзнали да престъпят законите на благонравието и да потърсят смисъл на съществуването и собствено място извън сянката на мъжкото рамо. Еуридисе надава своя „вик за свобода“ чрез страстта си към музиката, кулинарното и шивашкото изкуство, литературата и тайно изпушените цигари, Гида –  приемайки предизвикателството да бъде самотна майка, решена да се бори за себе си и за бъдещето на сина си. С разбиране и съпричастност, с лек феминистки привкус, с тънък хумор, на места хаплив и горчив, Марта Баталя разкрива невидимия, мечтателен живот на своите героини в една приказна сага, която неминуемо ще ви развълнува…

Родена през 1973 година, Марта Баталя е изявена бразилска писателка, журналистка и издателка, която от 2008 г. живее в САЩ със съпруга си и двете им деца. „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“ (2016) е дебютният й роман, превърнал се в бестселър още с излизането си. Правата за издаването му са продадени в Германия и Норвегия, преди да бъде публикуван в оригинал. Преведен е на множество езици, навсякъде щедро приветстван със суперлативи от критиката, медиите и читателите. Върху филмовата му адаптация работят именитите бразилски кинотворци Родриго Тейшейра и Карим Аинуз.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *