„Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“, или новата литературна звезда на Бразилия

0

На 14 декември излиза от печат бразилският бестселър „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао”, подписан от бляскавия талант на Марта Баталя!

„Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“ (превод: Снежина Томова; цена: 15 лв., стр. 192) пренася читателя в Рио де Жанейро в средата на миналия век – един непредвидим и екзотичен град, ухаещ на подправки, кокос и гуава. За съжаление обществото е патриархално, на почит са закостенели традиции, според които съдбата на жената е предначертана – да бъде добра домакиня, предана съпруга и майка. На фона на колоритно пано, изтъкано от различни социални прослойки, се откроява микрокосмосът на две сестри, дръзнали да престъпят законите на благонравието и да потърсят смисъл на съществуването и собствено място извън сянката на мъжкото рамо. Еуридисе надава своя „вик за свобода“ чрез страстта си към музиката, кулинарното и шивашкото изкуство, литературата и тайно изпушените цигари, Гида –  приемайки предизвикателството да бъде самотна майка, решена да се бори за себе си и за бъдещето на сина си. С разбиране и съпричастност, с лек феминистки привкус, с тънък хумор, на места хаплив и горчив, Марта Баталя разкрива невидимия, мечтателен живот на своите героини в една приказна сага, която неминуемо ще ви развълнува…

Родена през 1973 година, Марта Баталя е изявена бразилска писателка, журналистка и издателка, която от 2008 г. живее в САЩ със съпруга си и двете им деца. „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“ (2016) е дебютният й роман, превърнал се в бестселър още с излизането си. Правата за издаването му са продадени в Германия и Норвегия, преди да бъде публикуван в оригинал. Преведен е на множество езици, навсякъде щедро приветстван със суперлативи от критиката, медиите и читателите. Върху филмовата му адаптация работят именитите бразилски кинотворци Родриго Тейшейра и Карим Аинуз.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *