На 9 май стартира ХІV-ият Софийски фестивал на науката

0

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Кметът на столицата г-н Васил Терзиев и Изпълнителният директор на София Тех Парк ще бъдат сред официалните лица на откриването на XIV-ия Софийски фестивал на науката от 10:30 ч. в Деня на Европа.

Официалното откриване на ХIV-ия Софийски фестивал на науката ще се състои на 9 май от 10:30 до 11:00 ч. пред сградата на Иновационен форум „Джон Атанасов“, която от 9 до 12 май ще бъде част от фестивалното пространство. Кратки приветствия от официалните лица ще отбележат началото на тазгодишното издание на първия български фестивал на науката, който тази година събира повече от 120 учени от над 25 държави по света. Сред гостите на откриването ще бъдат ученици, които посещават Училищната програма, учените от институти и университети с щандове за експерименти и демонстрации, директори и представители на чуждестранни културни центрове и посолства, и медии.

За първи път Софийският фестивал на науката пуска и собствен чатбот в помощ на посетителите. Чатботът Краси е захранван с изкуствен интелект и се готви да информира за програмата и участващите учени. 3500 ученици от София, Самоков, Златица и Пирдоп са регистрирани в Училищната програма, а близо 6000 места от Основната програма вече са заети. Публиката ще чуе разкази на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ. Освен тях на фестивала ще се представят и 20 млади изследователи от Европа, Азия и Африка, които участват в програмата Explorers на National Geographic Society. Участващите български учени представят широк спектър от научни изследвания от БАН, НИМХ, университети и изследователски институти. Сред тях има както международно известни и наложили се професори и доценти, така и млади докторанти.

Организатор на Софийския фестивал на науката е Фондация „Красива наука“, а основен партньор е Министерство на образованието и науката. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *