Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира Пловдивският университет

0

Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 3 февруари 2018 г. от 11:00 ч., съобщи зам.-деканът доц. д-р Елена Гетова.

 

Освен че ще проверят нивото на своите знания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет в някоя от следните избрани от тях специалности: „Българска филология“, „Славистика“, „Български език и китайски език“, „Български език и руски език“, „Български език и френски език“, „Български език и италиански език“, „Български език и новогръцки език“, „Български език и турски език“, „Български език и история“, „Български език и испански език“, „Български език и немски език“, „Български език и гражданско образование“.

 

Състезанието ще продължи 3 астрономически часа и ще се проведе в сградите на ПУ „Паисий Хилендарски“, като залите ще бъдат уточнени допълнително. Форматът му ще бъде много близък до държавния зрелостен изпит и кандидатите ще работят по два равнопоставени модула – езиков и литературен. Оценяването ще става по точкова система, а резултатите ще се приравнят към шестобалната система, обясни доц. Гетова.

 

Тя допълни, че участието в състезанието е безплатно, а в деня на провеждането му кандидатите трябва да носят само личната си карта. Срокът за регистриране за участие в състезанието е до 30 януари 2018 г. включително на следния линк в сайта на факултета: http://ksk.slovo.uni-plovdiv.net/2017-registracia-za-s-stezanieto-po-bel-za-zrelostnici

 

Списъкът с регистрираните участници и разпределението им по зали ще бъдат обявени на 1 февруари 2018 г.

 

При кандидатстване в някоя от изброените по-горе специалности получената отлична оценка от състезанието ще е актуална и няма да зависи от оценката, която  ще получи зрелостникът на матурата – стига тя да е положителна, подчертават от Филологическия факултет. До 10 дни след провеждане на състезанието резултатите ще бъдат обявени на сайта на Филологическия факултет: http://slovo.uni-plovdiv.net.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *