Нарисувай инвестиция, бъди F-thinker

ArtМоже ли един художник да е инвеститор? Да, има много такива. Скулпторът може ли да направи не бик или мечка, като символи на пазарния тренд, а да изобрази самия начин на инвестиционно решение? Да, отговори една скулпторка, която прави своите послания с отпадъчни материали. Един приложник може ли да ви каже какво са акциите или каква е разликата между фондовата и стоковата борса? Да, с изкуство може да бъде казано и показано всичко, каза един от първите художници, които ще се включат не в бианале, пленер или изложба, а в семестър на един корпоративен университет. Успяват ли рекламистите да ви накарат да учите, да търсите информация и да посягате към нови неща?

Хайде да нарисуваме всичко това! Да нарисуваме инвестиция. Инвеститор. Валутния пазар. Договорите за разлика (CFD). Не, не в мисловна карта или пиктограми. Нека измислим нещо, което до вчера сме смятали за невъзможно, несъвместимо или парадоксално!

Да оставим настрана клишетата и стереотипите. Всички сме чували, вероятно всеки от нас по някакъв повод е цитирал или казвал, че идеите са валутата на новото време. А какво правим по въпроса? Генерираме идеи? Подкрепяме идеи? Осъществяваме идеите си? Следим тренда на валутата? Или просто оставяме това за другите?

Аз бих ви поканила на едно място, където няма да искате да оставите другите да случват нещата. Няма да сте наблюдатели. Дори няма и да си помислите просто да наблюдавате. Ще участвате. Ще творите и учите. Ще бъдете F-thinkers. Защото ще мислите за финанси, но като арт хора ще правите арт неща, провокирани от това мислене за финанси, а не за фейсбук. Защо ви е да мислите за финанси? Какво да мислите за финанси? За пари ли става дума? Винаги става дума за пари. За вашите пари. Как да ги управлявате, умножите, да им създадете арт работа, да сте щастливи от това и това ви щастие да ви донесе още пари, които ще ви дадат още възможности и ще ви направят богати. Не като финансово състояние. А защо не и като финансово състояние?

Хората на бизнеса знаят, че щастливите хора се справят по-добре от нещастните в почти (вероятно това „почти” е излишно) всички области на живота. Или – както казва Питър Фиск в „Креативният гений”– парите не ви правят щастлив, но ако сте щастлив, това може да ви донесе повече пари.

Час по идеи. Час по креативност. Час по арт брейнсторминг. Случвало ли ви се е?

4Обещах да ви поканя на място, където това да ви се случи – Арт семестър на Корпоративен университет Карол. Проектът е Карол Криейтив. Решихме да предложим нещо необикновено на необикновени хора. Защото арт хората, които създават изкуство не могат да са обикновени. Те са арт тинкъри, които ние искаме да доведем на мястото, което ще ги превърне във F тинкъри. Защо? Защото ще мислят и изследват нови за тях територии, знания и възможности. Способността да виждаме повече задвижва творческите сили. Всяко ново знание е крачката, която вече променя онова, което виждаме и започваме да мислим различно за неща, които само преди миг дори не сме знаели, че съществуват.

Както казва Леонардо – художникът не просто трябва да копира природата, той трябва да я разбира.
Ние искаме едни иновативни арт хора да разберат финансите така, както само арт хората могат и да ги представят със своите изразни средства. Искаме да създадем едно необиквeно преживяване за хора, които не просто рисуват това, което виждат, а създават бъдещето такова, каквото го искат за себе си. Иля Еренбург го беше казал по-добре: „Голямото изкуство не само изобразява живота, а участвайки в живота го променя”. Това искаме да направим и преживеем заедно. В икономиката на знанието арт хората да бъдат част от новата култура.

Какво и как ще правим? Кога? Как да кандидатствате? Вижте тук:

https://www.linkedin.com/groups/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-4888072.S.5857086411638874112?trk=groups%2Finclude%2Fitem_snippet-0-b-ttl

Или пишете още сега на education@karoll.bg и заявете своето желание да станете част от проекта.

LogoKarollCorporateUniversityНе бързайте да казвате, че това е все едно да накараш филолози да разберат квантовата механика. Знаете ли, че има борса, на която се търгува както на фондовата – Art Exchange – the stock exchange for artworks? Инвестиция ли е да притежаваш стойностно произведение на изкуството? Излишно е да споменавам за търговете и големите къщи, в които хората наддават и са готови да платят милиони за едно платно или пластика. Ние не просто познаваме художници, които са инвеститори – те са наши клиенти и приятели.

Може би освен всичко друго, на което ще научим арт хората, ще ги научим как да изградят своя личен бранд, как да използват съвременни платформи, за да продават по-успешно и как да комуникират идеите си. Ще ги срещнем с интересни хора и интересни идеи.

Да управляваш личните си финанси също може да бъде изкуство, нали? Изкуството е способността да променяш хората със своята работа, да виждаш нещата такива, каквито са и после да създаваш истории, образи и взаимодействия, които променят пазара. Не знам колко от участниците ще са чели Сет Годин, но знам, че с Арт семестър ще срещнат още интересни автори, книги и личности. А заедно ще създадем една цветна среда за знания и преживявания, с които наистина ще имаме нашите интересни истории.

Началото, а и не само то, ще бъде показано в един електронен албум, с който участниците ще могат да представят своята философия за новите знания и своите послания към F поколението не просто за финансова грамотност, а модерна финансова култура в един дигитален динамичен свят, в който знанията са най-ценния капитал, а въображението и креативността са търсени и желани във всяка област.

Най-стандартното, което ще предложим е възможността да покажат своите произведения в един арт финансов салон, който никога не остава празен. И всеки, който поиска да купи нещо от новаторите, ще може да го направи. И авторът ще получи своята желана цена, без никакви комисионни от наша страна. Ние инвестираме във вас – творците и в развитието на една по-духовна среда и изграждането на модерна нова култура. Съвсем съзнателно повтарям това, защото целта ни е много повече от финансова грамотност.

Вие инвестирате в собствените си знания и развитие. Официалната валута е признатата за валута на новото време – идеите. Валутата на успеха. Нека рисуваме заедно!

Милена Петкова, art thinker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *