Наречи едно желание „мечта“ и то ще се сбъдне. „Котките“!

0

Cats_small

„Наречи едно желание мечта и то ще се сбъдне“ – тези лаконични, но ободряващи думи се въртят в ума ми цял ден. Макар самоцитирането да не изглежда добре, така искам да наблегна на хипотетичните принципи на вселената, според които рано или късно тя сбъдва всичко, което искаш. Но нека започна отначало.

От малка мечтата ми беше, ако може, да живея в театъра. Също така от ранна детска възраст знаех за „Котките“ и исках да се докосна до тях. И ето така в топлата нощ на 11 май се озовах на сцената на най-поставяния мюзикъл на всички времена. (Мисля, че така се случи, защото още не мога да го повярвам.) Естествено, не става дума за пътуване до „Бродуей“, което също отдавна бленувам. Но пък тези хитри животинчета ми „дойдоха на крака“ в София или по-точно в зала 1 на Националния дворец на културата.

Знаете, „Котките“ са най-успешната по рода си постановка, дело на великия Андрю Лойд Уебър, от своя страна вдъхновен от Т.С. Елиът и неговата „Популярна книга за котките от Стария опосум“. Произведението преплита стихове, описващи прелюбопитно непостижимия и неповторим характер на любимите пухкави същества. В книгата можем да се запознаем с всякакви индивидуалности, една от друга по-колоритни. Точно това оценя и самият Уебър през 80-те години на миналия век, макар и поставянето на един такъв мюзикъл на прима виста да изглежда невъзможно, предвид реакциите на британския културен елит.

18446511_1580885148598716_3032849416248445292_n

С историята можете да се запознаете другаде. Важно е, че „Котките“ все пак излизат на сцена – първо в „Уест енд“ в Лондон, а няколко месеца по-късно завладяват и „Бродуей“. И това не е случайно.

Връщам се хронологично към факта, че те изобщо дойдоха тук. Това носи надежди и добро име за българските ресорни институции, както и за хората, разграбили като топъл хляб хилядите билети на цена най-малко 65 лв. До такава степен, че освен планираните две представления, организаторите на събитието трябваше да договорят още две извънредни. После пак кажете, че ние тук, с балканския си манталитет и ориенталски наклонностти, искаме само хляб и зрелища. Очевидно искаме и качествени спектакли. Най-качествените.

Целия текст прочетете на teenews.eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *