Нараства използването на микрослушалки за преписване по време на изпит (видео)

0

69011310_4_585x461_mikroslushalka-za-prepisvane-brambarnezaglushima-nay-kupuvanata-na-paz-elektronikaСъвременните технологии навлизат все по-активно във всички сфери на живота. Днес те оказват огромно влияние и в областта на образованието. Разнообразни технически устройства излизат на пазара, поставяйки въпроса как днешните ученици използват технологиите в своето ежедневие.

Проверка на Uchi.bg показа, че напоследък все повече се налага тенденцията по време на изпит учениците да прибягват до използването на микрослушалка за преписване. Подобни случаи се наблюдават все по-често, отчитат хора от бранша.

За разлика от класическия хартиен пищов, учениците определят микрослушалката като много по-надеждно средство за преписване, което крие много по-малък риск да бъдат хванати от учителя. Достатъчно е да има доверен приятел, който да диктува нужната им информация и всичко ще бъде наред, смятат те.

Една от най-често използваните за преписване е магнитната микрослушалка MS05. Тя е предпочитана от учениците, заради малките си размери и удобен дизайн, който позволява устройството изцяло да влезе в ушния канал и да остане невидимо за околните.

Училищните директори също отчитат наличието на тенденция за преписване с микрослушалки като я определят за изключително тревожна. По думите им българското образование трябва да се възползва от техническия прогрес, изграждайки модерни класни стаи с таблети вместо учебници и тетрадки. Но в същото време, когато става въпрос за проверка на усвоените от учениците знания, трябва да се прибягва до класически методи и технологиите да бъдат оставени на страна.

В същото време обаче родители сигнализират, че учениците са твърде претоварени в час още от най-ранните класове. Те дори признават, че са закупили на децата си подобни устройства, надявайки се, че по този начин ще облекчат натовареното им ежедневие в училище.

Учителите от своя страна признават водещата роля на технологиите за привличане и задържане на ученическото внимание. Но подчертават, че за тях е важно възпитаниците им да разбират и да умеят да интерпретират учебния материал, отколкото да цитират сухи факти и твърдения. Ето защо според тях използването на микрослушалка за преписване не би било от особена полза за учениците.

Отричана или не микрослушалката за преписване все повече навлиза в българските училища като нейното търсене отчита пик в периода на провеждане на класни и контролни. Устройството се превръща в един от най-желаните подаръци от учениците, които търсят начини да увеличат времето си за забавления и почивка през зимната ваканция като в същото време не позволяват на успеха им в училище да падне.

Повече подробности има в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *