Направиха виртуална разходка за български кандидат-студенти в Холандия

Тази седмица български кандидат-студенти имаха възможността да станат свидетели на виртуална разходка в един от най-популярните холандски университети – University of Twente и да надникнат в други учебни заведения в страната.  Чрез директна онлайн връзка, младите българи се разходиха из коридорите на учебното заведение, освен това бяха излъчени и видео материали със студенти, които вече учат в Холандия и които разказаха за преживяванията си там от личен опит.  Събитието, носещо шеговитото заглавие Alles in Nederland (в превод „Всички в Нидерландия“, игра на думи с Alice in Wonderland), се проведе в столично заведение за културни срещи, по време на месеца на образованието в Холандия, организиран от консултантска агенция Едланта.

Виртуалната разходка в University of Twente бе в реално време и бяха включени събеседвания с хора на различни длъжности – преподаватели, студенти, административен състав и други. Младите българи се информираха за начините на кандидатстване, различните програми, кампуса, настаняването, по какъв начин се помага на студентите да си намерят работа, какви стажове има, какви са възможностите за обменни програми между университетите и други. Бяха излъчени и видеа с разкази на студенти, които вече учат в университети в Холандия, като University of Twente, NHL Stenden University, HZ University of Applied Sciences и др.

През последните две години се наблюдава тенденция за нарастване на интереса към висше образование в Холандия. Според специалисти, това се обяснява с няколко факта: Брекзит внесе напрежение и несигурност сред бъдещите кандидат-студенти; холандските университети започнаха да предлагат все повече програми на английски език и територията на Холандия е на много добра и ключова позиция в Европа. Освен това в страната има университети, които поддържат много добра връзка с различни компании, които подпомагат практическото приложение на придобитите знанията и умения. Така студентите имат възможност да стажуват в компании, доказали се на световния пазар, като Google, Hilton, Louis Vuitton и много други.

В глобален план, Холандия също има стратегия за привличане на все повече европейски студенти. Миналата година дори имаше щедър жест от страна на правителството, което намали учебната такса на бъдещите първокурсници с 50%.  Тази година решението лежи в ръцете на университетите, като повечето вече потвърдиха, че такова намаление ще има и за започващите през 2019г.  За момента официалнo обявената такса за 2019/2020 г. за висше образование в Холандия е 2083 евро. Сред най-предпочитаните са специалности в сферата на бизнеса, графичен дизайн, психология, инженерни специалности, хотелиерство и туризъм, ивент мениджмънт и криейтив бизнес и др. В зависимост от вида университет и специалност, крайните срокове за кандидатстване варират от 1 април до 15 юли, а за специалностите с ограничен брой места (т.нар. numerus fixus), документите трябва да се подадат най-късно до 15 януари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *