Най-честата причина за автомобилни катастрофи

 

Неприятно е, но е факт. Пътни инциденти се случват всеки ден, по всяко време, навсякъде по света. За щастие повечето са леки и безобидни, но не са малко и тези, които имат тежки последици и то не само материални, но и такива, които костват човешки животи. Последствията са най-тежки за роднините и близките на пострадалите, за загубата, която търпят, но и за последващите процедури по обезщетение и кръвнина при птп.

Истината е, че внимателното шофиране може да допринесе много за запазването на безопасността на пътниците, а понякога малки и незначителни грешки са причина за безброй разправии.

Ето коя е най-често срещаната автомобилни катастрофа и как може да се избегне.

Без  значение дали водачът удря превозното средство отзад или той е ударен, тези инциденти често могат да бъдат избегнати. На първо време трябва да се спазва дистанция. Шофьорът е добре да кара достатъчно далеч зад колата пред себе си, за да можете да спре безопасно. Това е правило, което е особено важно в лошо време. Според неписано правило е добре да има поне три секунди разстояние зад превозното средство отпред и по-дълго, ако автомобилът е тежък. Когато метеорологичните условия са лоши, времето трябва да се удължи.

За да се избегне удар отзад шофьорът трябва да кара стратегически. Това означава да избягва ситуации, които могат да го принудят да внезапно използва спирачките

Друго важно правило е шофьорът да не се разсейва и да не отделя очи от пътя, за да се храни, да пише или чете текстово съобщение или за да търси нещо в колата си. Защото ако шофьорът пред него спира внезапно, отнема само секунда, за да се стигне до сблъсък.

Наред с това, не е тайна, че ако човек не е бодър и в кондиция, изобщо не трябва да сяда зад волана. Особено ако е сънлив  или под въздействие на алкохол, е напълно недопустимо да кара, а сблъсък  отзад е, може би, най-малкото зло, което може да се случи.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *