Най-добрите онлайн платформи за обучение

Добро място за обучение ли е интернет? Със сигурност няма да намерите еднозначен отговор на този въпрос. За някои технологиите са неизчерпаем и неограничен източник на информация, докато други ги използват само като средство за разсейване, почивка и комуникация. Ако и вие сте от първите, тази статия е точно за вас.

Много учебни заведения вече използват предимствата на онлайн връзката, предлагайки обучение от разстояние, пряко предаване на лекции и обмен на учебни материали и дори онлайн изпити. Други платформи и приложения пък събират на едно място различни курсове от различни университети (т.нар. MOOC – massive open online courses) и доказани професионалисти във всевъзможни сфери. Те са изключително достъпни и гъвкави, в зависимост от графика, нивото на знания и възможностите на учащия. Минусът е, че няма да разполагате с официално призната диплома за образование, но за сметка на това можете да получите сертификат за преминатия курс на достъпна цена, който да използвате в CV-то си, и разбира се най-важното – да придобиете ценни умения и знания.

Ако все още нямате опит с подобни платформи, тук сме изброили някои от най-добрите и широко разпространени сайтове за онлайн обучение с техните основни характеристики и преимущества.

Udemy

Американската платформа Udemy е създадена преди десетилетие и е един от водещите лидери в сферата на онлайн образованието. Тя съдържа над 100 000 курса на различна тематика и различни езици в широк спектър от категории, сред които програмиране и технологии, бизнес, личностно развитие, дизайн, маркетинг и много други. Имате възможността да придобиете нови знания в избрана от вас сфера или да подобрите и доразвиете уменията си в полето ви на работа.

Голяма част от курсовете са напълно безплатни, а дори за скъпо платените често има кампании със сериозни намаления. Можете да се включите в някой от курсовете по всяко време и да учите само когато ви е удобно, без да бъдете притискани от срокове. Инструкторите, които водят обученията, сами избират своя подход – те могат да качват видеа и лекции, презентационни материали или документи и пр.

Всъщност освен към курсистите, платформата е насочена и към бизнеса, тъй като постоянно набира и нови инструктори. Ако искате да споделите знанията си с широка аудитория и да печелите пари от това, разгледайте условията на Udemy.

Masterclass

Ако предпочитате да се доверите на професионалист в избраната от вас сфера, тогава Masterclass е точно за вас. Платформата е създадена преди 5 години отново в Щатите от предприемачите Дейвид Роджър и Аарон Расмусен. И докато повечето подобни сайтове предоставят практически и технически знания от преподаватели и инструктори, в мастър класовете можете да влезете директно в кухнята. Има изобилие от творчески курсове като например този на режисьора Дейвид Линч по креативност и филмово изкуство или на актрисата Натали Портман по актьорско майсторство. Гари Каспаров ще ви научи да играете шах, а Даниел Негреану ще ви покаже тънкостите в покера. Ако се интересувате от творческо писане пък, можете да почерпите опит от Дан Браун или Малкълм Гладуел. Звучи невероятно, но тези и още много други известни личности и професионалисти могат да бъдат ваши лични преподаватели и то на достъпни цени. Ще получите достъп до избрания от вас мастър клас срещу $90, а за $180 ще се сдобиете с неограничен достъп до всички класове.

Lynda

Lynda определено е пионер в сферата на дигиталното образование, също като своята създателка Линда Уайнман. Още през 80-те години на миналия век Линда е впечатлена от тепърва развиващите се компютърни технологии и се научава сама да работи на Apple II, още преди да е набрал популярност. Впоследствие започва да се занимава с уеб дизайн и анимация на специални ефекти и да преподава в колеж в Пасадена, Калифорния. С времето Линда осъзнава, че притежава дарбата да обяснява на лесен и разбираем език нелеката материя, с която се занимава. Тя създава уебсайта lynda.com през 1995г., за да общува по-лесно с учениците и читателите си или поне такава е първоначалната идея. Интересно е развитието на платформата, която Линда и съпругът й първgначално използват, за да рекламират присъствените лекции, които изнасят. Те дори създават официално училище 2 години по-късно, след като виждат успеха от онлайн рекламата. В края на 90-те години нещата се обръщат и бизнесът на двойката започва да върви надолу, затова те предприемат нова стратегия и пренасят обученията си онлайн.

През 2015г. професионалната социална мрежа LinkedIn купи Lynda за 1.5 млрд и днес носи името LinkedIn Learning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *