С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

В категория от 4 до 6 години:

Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;

Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;

Трето място – Християна Митева, 4 г.

В категория от 7 до 12 години:

Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;

Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;

Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”.

В категория от 13 до 16 години:

Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;

Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;

Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.

Специална награда на комисията:

Еси Салим – 12 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *