Над 600 ученика се запознаха с експерти от бизнеса по време на изолация

За последните 4 месеца над 600 ученика от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Козлодуй, Русе, Хасково, Стара Загора, Чирпан, Бяла, Благоевград, Смолян, Златица и др.  имаха онлайн срещи с 19 представители на различни професии по време на извънредната обстановка в страната. Преминалите от физически във виртуални дискусии с фирми от областта на интериорния дизайн, медицината, маркетинга, комуникациите, човешките ресурси и други бяха част от проекта „Един ден в професията“, създаден през 2018 година от консултантска агенция ЕДЛАНТА.

Целта на срещите бе да дадат добавената стойност на кариерното ориентиране, като “потопят” участниците в реална обстановка, както и да разсеят идеализираните представи за различните професии.  Освен кариерното ориентиране участниците получиха и обобщена информация, както и селекция от подходящи университети в България и Европа за избраната от тях специалност.

Преди извънредното положение учениците от 10 до 12 клас имаха възможност да се включат в реалния работен процес на избрана от тях българска или международна компания или организация. Те влязоха в обувките на експерти от сферата на рекламата, за тях отвори врати радио студио, за да се превърнат в редактори, да се докоснат до пулта и да усетят атмосферата на живото предаване.

Срещите с различните бизнеси бяха организирани на базата на проучвания на интересите на учениците към конкретни професионални сфери.

Както и в пилотното издание на проекта учениците от 10, 11 и 12 клас имаха подчертан интерес към сфери, даващи възможност за развитие и приложение в различни професионални направления. Част от тях са  маркетинг, медии и комуникации, бизнес и човешки ресурси. Интересът остава стабилен и към класическите специалности като медицина, право, инженерни науки и архитектура.

Повече за проекта „Един ден в професията“ може да намерите на https://www.edlanta.com/blog/projects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *