Над 60% от българските ученици използват видео уроци и онлайн материали в обучението си

0

indexМатематиката е най-трудният предмет на младежите у нас, а хип – хопът и поп – рокът са любимите им музикални стилове, става ясно още от проучване на образователния сайт N1 в България Уча.се, проведено в рамките на неговата инициатива „Различни, не БЕЗразлични!“

Още акценти:
– над 70% от учениците прекарват повече от два часа в интернет дневно;
– над 80% от тях обичат да четат книги
– 70% от родителите биха ползвали онлайн помагала за подготовката на децата си;
– на въпроса „За какво мечтаеш“ учениците дават огромно разнообразие от отговори, показвайки своята ярка индивидуалност

Над 60% от българските ученици гледат видео уроци и търсят материали онлайн, за да се подготвят за училище, а близо 20% от родителите се доверяват на такъв тип материали при подготовка на децата им за външно оценяване, матури и при кандидатстване. Това става ясно от първото по рода си допитване, проведено от най-големия образователен портал Уча.се сред учениците и техните родители. То е част от инициативата „Различни, не БЕЗразлични!“ на Уча.се, която има за цел да подпомогне диалога между поколенията. Анкетата обхваща голям брой теми, свързани с образованието, с отношението на двете групи към новите технологии, както и с техните хобита и начина, по който предпочитат да се забавляват. Тя се проведе през август в цяла България, а общият брой на участниците е 1442 ученици и родители.

На въпроса „кои са най-интересните предмети в училище“, повечето младежи посочват математиката, българския език и литературата, английския език и биологията. В същото време обаче отново математиката е и най-трудният предмет за повечето от анкетираните. Сред нещата, които биха искали да променят в образованието у нас повечето от тях посочват това, че материалът е трудно обяснен и искат също оценките да не бъдат самоцел, отношението на учителите към учениците да е по-различно, учебниците да са електронни, а часовете – по-интересни и забавни. На същия въпрос родителите отговарят, че образованието трябва да е по-практическо, уроците да се поднасят на разбираем и интересен език, да има повече взаимно уважение между учители и ученици, както и технологиите да навлязат в по-голяма степен в учебния процес.

Противно на стереотипите, над 80% от учениците в България всъщност обичат да четат книги, а четенето е сред любимите хобита на младите хора у нас, редом с музиката, танците и рисуването. Въпреки че книгите имат своето място в ежедневието на българските младежи, това не им пречи да отделят време и за интернет, като над 70% от тях прекарват над два часа на ден в глобалната мрежа, сочи още проучването. 35% от родителите позволяват на децата си да използват интернет не повече от два часа дневно, а 26% не поставят ограничения в това отношение.

70% от родителите биха ползвали онлайн помагала за допълнителна подготовка на техните деца, а 44% използват платени онлайн помагала. Любопитно е също, че 87% от родителите биха позволили на детето си да учи от компютър, а 69% – от таблет и смартфон. Само 18% от учениците потвърждават нуждата от частните уроци за подготовка за училище, а сумата, която родителите най-често заплащат за частни уроци месечно, е между 50 и 100 лв., като в София надхвърля 100 лева. Над 83% от участващите в допитването родители са посочили, че се консултират с учителите на децата си относно развитието им в училище и разчитат на експертното им мнение.

Хип – хопът и поп – рокът са сред любимите музикални стилове на младите хора у нас с над 40% от отговорите, а 10% от учениците в големите градове и 20% от тези в малките населени места предпочитат чалга. На въпроса „за какво мечтаят“ 80% от учениците отговарят различно, което доказва тяхната изключително изявена индивидуалност. Като цяло сред мечтите им се открояват нематериални неща като щастие, семейство и успехи.

„С настоящото допитване си поставихме доста амбициозна цел да спомогнем за подобряване комуникацията между поколенията у нас. Затова е радващо, че само в рамките на две седмици толкова голям брой ученици и родители се включиха в инициативата, както и че успяхме да разбием някои стереотипи в обществото ни – например, че масово младите хора у нас не са мотивирани да учат и успеят или че възрастните не се доверяват на интернет. Това ни показва, че има смисъл от нашите усилия и ни амбицира да продължим с опитите си да подкрепяме диалога между поколенията у нас“ – обяснява Дарин Маджаров, основател на Уча.се.

Повече информация за методиката на допитването е достъпна тук:

„Различни, не БЕЗразлични“ – резултати

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *