Над 3500 доброволци тестваха ученици при връщането им в клас

0

3549 доброволци помогнаха учениците от I до IV клас да се върнат в клас днес, като се включиха в екипите, които тестваха децата за COVID-19. Всички те бяха със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември т.г.

Огромната част от доброволците бяха родители – 3271. Участваха също медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

От проверените днес 37 832 ученици в 13-те области, в които бяха доставени тестове, с позитивен резултат са едва петима – двама в София и по един във Варна, Добрич и Пазарджик. Те бяха предадени на родителите им за проверка в лаборатория, както изисква медицинският протокол.

С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 2717 учители и 1507 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Шестима педагози се оказаха заразени – трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София. Общо три са положителните резултати при останалите служители – два във Варна и един в София.

Присъственото обучение беше възстановено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София.

Министерството на обазованието и науката благодари сърдечно на всички, които направиха възможно десетки хиляди деца да се върнат в класните стаи днес. В следващите дни предстоят доставки на още тестове за образователната система и броят на учениците в училище ще се увеличава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *