Над 2000 ученика научиха повече за професията на софтуерния разработчик

back2schoolВ началото на тази година SAP Labs България стартира своята инициатива SAP Back2School. Целта ѝ е професионалисти от компанията да посетят училищата, които са завършили, и да разкажат на своите „съученици“ какво представлява професията на софтуерния разработчик. Така, чрез личния си пример, те биха могли да насочат учениците при техния избор за бъдещо развитие.

Общо 65 доброволци от ключовото развойно звено на софтуерния гигант SAP са се върнали в гимназиите и училищата, където са получили своето средно образование, за да споделят опита си с настоящите ученици и бъдещи студенти. Чрез своята лична история те дават пример за професионалния път на възпитаници на самото училище, както и показват едни от възможностите за успешна реализация в България.

„Идеята за инициативата SAP Back2School се роди спонтанно и най-хубавото е, че колегите откликнаха изключително бързо. Желанието ни е да привлечем повече младежи да направят избор за професия в ИТ сферата, а този избор обикновено се взима в гимназията.“, споделя изпълнителният директор на компанията, Радослав Николов. „Най-ценно е да можеш да чуеш за дадена професия от някого, който е избрал и работи именно нея. Още повече, ако този някой е тръгнал от същата среда и училище и разкрие пътя на своя успех. Личният пример и история са най-интересните за гимназистите и за тях е много полезна и вълнуваща срещата с ИТ професионалисти, дори и в последствие да не изберат тази сфера за своето професионално развитие”, допълва той.

SAP Labs България вярва, че чрез тази инициатива учениците могат да добият много добра представа с какво всъщност се занимава софтуерният разработчик. При посещенията специалистите от развойния център показват и различните роли в една софтуерна компания – колеги са им не само програмисти, а и технически документатори, UI и UX дизайнери, софтуерни архитекти, специалисти по интелектуалната собственост. Посещенията в рамките на SAP Back2School са организирани на напълно доброволен принцип и SAP e благодарна не само на своите колеги, но и на гимназиите и техните ръководства, които приемат идеята и правят възможни срещите с учениците.

„Всички доброволци се връщат изключително въодушевени и позитивно заредени, след като са представили професията си пред настоящите ученици на своето училище. За колегите ни това са едни много емоционални и зареждащи моменти, в които те едновременно срещат своите „съученици“ и се връщат към своите мили ученически спомени. Колегите се радват, когато видят колко голям интерес има от страна на гимназистите и оценяват възможността да помогнат на своите „съученици“ при избора на бъдеща професия“, споделя още Радослав Николов.

SAP Labs България работи активно заедно с водещи университети в страната с цел да надгражда образованието в посока ИТ. През септември предстои друга инициатива на компанията за гимназисти – второто издание на школата за програмиране за ученици, SAP GeekyCamp. Кандидатстването за участие е отворено до 1 юли включително, като след това заявилите желание да се включат в школата ученици ще преминават входящ онлайн тест.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *