Над 200 души се включиха в лекцията на астронавта Майкъл Лопес-Алегрия в СУ

0

Огромен интерес предизвика лекцията на Майкъл Лопес-Алегрия, американски бивш астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт във водещата частна космическа компания Axiom Space, във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ на 26 юни. Събитието се проведе в рамките на младежкия SPACE & STEAM фестивал „HELLO SPACE | Bulgaria Calling“, координиран от Атлантическия клуб в България и с водещата подкрепа на Посолството на САЩ у нас. Лекцията на командир Алегрия във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е в партньорство с частната космическа компания Axiom Space.

Събитието започна с приветствие от проф. дфзн Георги Райновски, Декан на Физически факултет, и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и основен двигател зад фестивала „Ало, Космос! Говори България!“. Проф. Райновски връчи юбилеен плакет и значки по повод 135 години физика в Софийския университет на д-р Паси, командир Майкъл Лопес-Алегрия и Саймън Дженър от Axiom Space. Гости на събитието бяха представители на Посолството на САЩ у нас.

След тържественото откриване, първата лекция представи на възможностите, чрез които Axiom Space помага на България да стигне до звездите, включително чрез възможността България да изпрати свой астронавт в Космоса. Лекцията представи Саймън Дженър, екосистемен мениджър на Axiom Spacе.

Основната част – срещата с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия, започна с представяне на миналото, настоящето и бъдещето на полета на човек в Космоса. Командир Алегрия разказа за своя опит като астронавт – той е рекордьор на американската космическа агенция НАСА с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб. В рамките на своите мисии е имал възможност да участва в полети, част от програмата за Космическата совалка на НАСА, както и да пилотира първата мисия, AX-1, на частна космическа компания Axiom Space през април 2022 г. Командир Алегрия показа как човек може да стане астронавт, каква е подготовката, която преминават астронавтите, както и какъв е животът в Космоса. В рамките на въпросите и отговорите, астронавтът отговори на множество питания от гости на различна възраст – от това, какво сънува и дали е страшно да се лети в Космоса, до това какви материали се използват в съвременните космически кораби. Със своето вдъхновение, ентусиазъм и личен пример, Майкъл Лопес-Алегрия създаде траен интерес в аудиторията към космическите изследвания и може би някой от гостите на събитието ще бъде следващия български астронавт.

Пътят за подготовка на астронавтите минава и през обучение по космически науки. Повече за актуалните магистърски програми в тази посока, предлагани от Физическия факултет, можете да откриете тук:

https://www.phys.uni-sofia.bg/?page_id=52

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *