Награждават на победителите в конкурса “Млади изобретатели”

Picture 099На 13 ноември 2014 г. от 11.00 часа в конферентната зала на Българската стопанска камара (ул. Алабин 16-20, ет.1) ще се проведе награждаване на победителите в конкурса “Млади изобретатели”.

Конкурсът се организира за втора поредна година от Националния институт за образование при фондация „Миню Балкански“, с финансовата подкрепа на „Овергаз инк.“ АД.
В него участваха ученици от цялата страна, а проектите им бяха оценявани от жури, съставено от представители на индустриалния сектор и научните среди. Изобретенията и разработките, заели призовите места, ще бъдат спонсорирани чрез уреди и инструменти, нужни за по-нататъшното им развитие. Наградите ще бъдат връчени от г-н Сашо Дончев – изпълнителен директор на „Овергаз инк.“ АД и председател на БСК.

Целта на конкурса е да възроди интереса на младите към природните науки, като им покаже защо те са интересни, перспективни и отличен избор за професионална реализация в динамично развиващата се ера на високите технологии и интензивната комуникация. Конкурсът открива младите таланти на България в сферата на техническите и природните науки, като им дава поле за широка изява чрез представяне на техните изобретения, прибори или устройства.

Система за триизмерно сканиране на интериор, изобретение, което разгражда водата на кислород и водород, а впоследствие пречистеният газ се използва като гориво, устройство за зареждане на мобилните телефони, дори когато сме на открито в гората. Това бяха само част от прототипите, за които младите изобретатели получиха награди в първото издание на конкурса, през 2013 г. Специалната награда бе за седмокласничка от Монтана, която е създател на дуелен диск, прожектиращ холографски образи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *